HİLAL ÇAKIR
Kahvaltılık en kolay mayasız dereotlu poğaça, sabah kahvaltılarında sıcacık, mis gibi kokan poğaçalar hazırlamak isteyenler için harika tariflerden biridir. Mayasız dereotlu poğaça, bekleme süresi olmadan hızlıca hazırlanıyor ve yumuşacık dokusuyla pastane lezzetini aratmıyor. Üstelik hamura eklenen sadece 1 kaşık yoğurt sayesinde poğaçalar kabarıp pamuk gibi oluyor, ertesi gün bile tazeliğini koruyor.
Kahvaltı sofralarına eşlik eden Kahvaltılık en kolay mayasız dereotlu poğaça tarifi, çay saatlerinde de misafirlerinizi mest edecek. Pastaneye gitmeye gerek bırakmayan bu kolay poğaça, kısa sürede hazırlanan nefis bir atıştırmalık arayanların favorisi olacak.
Hamurunuzun yumuşak ve ele hafif yapışır kıvamda olması poğaçaların içinin pamuk gibi olmasını sağlar.
Dereotu yerine maydanoz veya taze soğan da kullanabilirsiniz.
Sıcakken çok daha lezzetli ama ertesi gün bile yumuşaklığını korur.
MALZEMELER
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt (hamurun yumuşaklığı için kilit malzeme)
Yarım su bardağı sıvı yağ
100 g tereyağı (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2,5 - 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
Yarım demet ince doğranmış dereotu
Üzeri için çörek otu veya susam
Geniş bir yoğurma kabına yumurta (bir sarı ayrılacak), yoğurt, sıvı yağ ve oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyin. Güzelce çırpın.
Tuz ve kabartma tozunu ekledikten sonra unu yavaş yavaş ilave edin. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
İnce doğranmış dereotunu hamura ekleyin ve homojen bir şekilde karıştırın.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine ayrılan yumurta sarısını sürün, isteğe göre susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 20-25 dakika altı üstü kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!