ELİF ÇARMAN
Son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinde adını sıkça duyduğumuz chia tohumu, artık sadece smoothie kaselerinde değil, kahvaltı sofralarında da baş köşeye oturuyor. İçerdiği yüksek protein, omega-3 yağ asitleri, lif ve mineral zenginliği ile "süper gıda" unvanını fazlasıyla hak ediyor. Özellikle yumurta yerine alternatif arayanlar için chia tohumu püresi, güne enerji dolu başlamanın en kolay yollarından biri.
Chia tohumunun öne çıkan özelliklerinden biri, sıvıyla temas ettiğinde jel kıvamına gelmesi. Bu sayede sindirim sistemini destekliyor, uzun süre tokluk sağlıyor ve kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor.
Kahvaltıda chia püresi tüketmek, günlük protein alımına güçlü bir katkı sunarken, spor yapanlar için kas onarımını da destekliyor. Hem sağlıklı hem de protein bakımından zengin chia tohumu püresi, kahvaltılarda yumurtaya güçlü bir rakip olmaya aday.
Kahvaltıda klasik yumurtanın yanına alternatif arayanlar, chia püresini ekmek üstünde reçel gibi tüketebilir ya da yoğurda karıştırarak değerlendirebilir. Üstelik vegan beslenenler için de en pratik protein kaynaklarından biri haline geliyor. Yüksek besin değeriyle, günün geri kalanında enerjik kalmayı kolaylaştırıyor.
2 yemek kaşığı chia tohumunu ½ su bardağı süt (veya bitkisel süt) ile karıştırın.
Karışımı en az 2 saat (tercihen gece boyunca) buzdolabında bekletin.
Sabah üzerine bal, meyve dilimleri veya tarçın ekleyerek kahvaltıda tüketin.