AZİME KAHYA
Dengeli bir kahvaltı; protein, sağlıklı yağ, kompleks karbonhidrat ve lif içermelidir. Bu denge sağlandığında hem zihin hem beden gün boyunca daha verimli çalışır. En geleneksel kahvaltılık çeşitleri yumurta, peynir, domates, zeytin ve salatalık şeklinde sıralanıyor. Peki, hangisi neye iyi gelir?
HANGİ KAHVALTILIK NEYE İYİ GELİR?
Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve bu unvanı boşuna almamıştır. Çünkü kahvaltı hem sağlık hem psikoloji demek. Özellikle Türkiye'de binbir çeşit kahvaltılık çeşidi bulunuyor. Fakat bunlar arasında yumurta, peynir, zeytin gibi ürünler olmazsa olmazdır. Peki, hangisi vücutta nasıl etki yapıyor? İşte yumurta, zeytin, penir gibi kahvaltılıkların kısaca faydaları...
Yumurta
Protein deposudur.
Kas yapımını destekler, uzun süre tok tutar.
Beyin sağlığı için önemli olan kolin içerir.
Peynir
Kalsiyum ve protein kaynağıdır.
Kemik sağlığını destekler.
İçeriğindeki B12 vitamini sinir sistemi için önemlidir.
Zeytin
Sağlıklı yağlar (özellikle oleik asit) içerir.
Antioksidan özelliğiyle hücreleri korur.
Tam Tahıllı Ekmek
Kompleks karbonhidrat kaynağıdır.
Enerji verir ve sindirimi destekler.
Lif açısından zengindir, bağırsakları çalıştırır.
Bal / Pekmez
Doğal enerji kaynaklarıdır.
Pekmez, özellikle kan yapıcıdır (demir içerir).
Bal ise antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterir.
Sebzeler (domates, salatalık, yeşillik)
Su ve lif içerikleriyle sindirim sistemini düzenler.
Antioksidan içerikleriyle bağışıklığı güçlendirir.
Tereyağı / Kaymak
Az miktarda tüketildiğinde enerji sağlar.
Yağda çözünen vitaminlerin emilimini destekler (A, D, E, K).
Meyveler
Vitamin, mineral ve antioksidan deposudur.
C vitamini içeriğiyle demir emilimini artırır.