HATİCE GÖVENÇ
Kahvaltıda pekmez tüketmenin özellikle kan açısından önemi büyük. Kahvaltıda ölçülü şekilde tüketildiğinde pekmez, enerji verir, demir desteği sağlar ve bağışıklığı destekler. Özellikle tahinle birlikte tüketilirse hem lezzetli hem de besleyici bir kombinasyon olur. İşte kahvaltıda pekmezin faydaları...
Enerji Verir
Pekmez yüksek oranda doğal şeker (glikoz ve fruktoz) içerdiği için hızlı bir enerji kaynağıdır. Özellikle sabahları yorgun veya halsiz hissediyorsanız, kahvaltıda pekmez yemek enerji seviyenizi artırabilir.
Demir Deposu
Özellikle üzüm ve dut pekmezi, bitkisel kaynaklı demir açısından zengindir. Bu da kansızlık (anemi) riski taşıyanlar için faydalıdır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Pekmez; kalsiyum, potasyum, magnezyum, B vitaminleri gibi birçok mineral ve vitamin içerir. Bu da bağışıklığı destekler.
Sindirim Sistemine Destek
Keçiboynuzu pekmezi özellikle bağırsakları yumuşatıcı etkisiyle sindirim sistemine yardımcı olur.
Antioksidan Etki
Pekmez doğal antioksidanlar içerir. Serbest radikallerle savaşarak hücreleri koruyabilir.
PEKMEZ HEMEN KANA KARIŞIR MI?
Evet, pekmezdeki basit şekerler (glikoz ve fruktoz) nedeniyle, tükettikten kısa süre sonra kana karışır. Bu hızlı emilim sayesinde:
Kan şekeri seviyesini kısa sürede yükseltir.
Vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlar.
Ancak bu aynı zamanda şu anlama da gelir:
Fazla miktarda pekmez tüketilirse, kan şekeri ani yükselip sonra hızlı düşebilir, bu da kısa süreli enerji artışı ardından yorgunluk hissine neden olabilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Şeker hastaları veya insülin direnci olan kişiler için dikkatli tüketilmesi gerekir.
Aşırı tüketimi kilo alımına katkıda bulunabilir.