Vücuda iltihap yayan kahvaltılıklara dikkat! Damarların düşmanı

Kahvaltı için vitamin, lif ve protein yüklü gibi gösterilen birçok ürün aslında vücuda iltihap yüklüyor. Bu tarz kahvaltılık ürünler obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Yıllardır yanlış bilinen ve tüketildiğinde hasta eden kahvaltılık ürünleri sizler için derledik.

Enerji ve vitamin yüklü kahvaltılık ürünler sağlık için büyük bir öneme sahip. Bunun tam tersi olan kahvaltılık ürünler ise vücuda iltihap yükler ve kronik hastalıklara neden olur. Diyabet, kalp ve obeziteye davetiye çıkaran kahvaltılıkları bir araya getirdik. Bu öneriler ömrünüzü uzatabilir. İşte adım adım sağlık...

KAHVALTILIK GEVREK

Birçok marka reklamlarında gevreklerin vitamin yüklü ve besleyici olduğunu vurgular. Bu yüzden yetişkinler ve çocuklar kahvaltıda gevrekleri tüketir. Fakat gerçekler böyle değildir. Birçok kahvaltılık gevrekte şeker oranı kurabiye ve tatlılardan bile daha yüksektir. Tam tahılların veya yapay vitamin ve minerallerin eklenmesi onları sağlıklı bir seçim yapmaz.

Tahıl paketleri genellikle "tam tahıl içerir" gibi sağlık iddialarını içerir. Bir etiket ayrıca tahılın A vitamini ve demir gibi iyi bir besin kaynağı olduğunu da öne sürebilir.

Gerçekte bu tahıllar yüksek oranda işlenir ve yalnızca az miktarda tam tahıl içerir. Ayrıca besinler, zenginleştirme adı verilen bir süreçte yapay olarak eklenir. Bir çalışma, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmek için tasarlanmış zenginleştirilmiş bir kahvaltı gevreği tüketen çocukların, tahıl tüketmeyen çocuklar kadar sık hastalandıklarını buldu.

Kahvaltılık gevrekler çoğunlukla rafine edilmiş (tam değil) tahıllar ve şeker içerir. Aslında şeker genellikle içindekiler listesinde birinci veya ikinci öğedir. Listede ne kadar yüksek olursa miktar da o kadar fazla olur.

Bazı çalışmalara göre 1 fincanlık gevrek porsiyonu genellikle 3 çikolatalı kurabiyeden daha fazla şeker içeriyor. Yulaf içeren granola gibi "besleyici" tahıl seçenekleri bile genelde şekerle yüklüdür. Yüksek şeker alımı obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer kronik sağlık sorunları riskini artırabilir.

MARGARİNLİ TOST

Kahvaltının sevilen çeşitlerinden biri olan tostta masum değildir. İki nedenden dolayı tost sağlıksız bir kahvaltıdır. Birincisi, çoğu ekmeğin içindeki un rafine edilmiş olduğundan, size az miktarda besin ve az miktarda lif sağlar. Rafine karbonhidrat oranı yüksek, lif oranı düşük olduğundan kan şekeri seviyenizi çok hızlı yükseltebilir. Yüksek kan şekeri açlığın geri tepmesine neden olur, bu da bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olur ve bu da kilo almanıza neden olabilir.

İkincisi, çoğu margarin, yiyebileceğiniz en sağlıksız yağ türü olan trans yağları içerir. Gıda üreticileri, oda sıcaklığında katı olan doymuş yağlara daha çok benzemek için bitkisel yağlara hidrojen ekleyerek trans yağlar üretiyorlar. Araştırmalar doymuş yağların zarar verdiğini göstermese de trans yağlar kesinlikle zararlıdır. Trans yağların son derece iltihaplı olduğuna ve hastalık riskinizi artırdığına dair çok sayıda kanıt var. Ayrıca margarinin "trans yağ içermez" olarak etiketlenebileceğini ancak porsiyon başına 0,5 gramdan az olduğu sürece yine de trans yağ içerdiğini unutmayın.

İbn-i Sina'dan uyuzu bitiren reçete! O bitkiyi banyo suyuna ekleyin