Kâfur yağı nedir, ne işe yarar? Kafur bitkisi kremin faydaları nelerdir?

Kâfur yağı, vicks ve karbonat kullanılarak krem şeklinde bir karışım elde edilir. Kafur bitkisi okulda başarıyı artırıyor ve öksürük, bronşit gibi soğuk algınlığı şikâyetlerine şifa oluyor. Peki Kâfur yağı nedir, ne işe yarar, bitkisinden üretilen kremin faydaları nelerdir?

Kafur bitkisindeki gövdesinden kesilen parçalardan kafur yağı elde edilir. Gövde ve dallarında su destilasyonu yapılarak kafur yağı kristalleştirilir. Lezzeti acımtırak ve yakıcıdır. Kafur bitkisi okulda başarıyı artırıyor ve öksürük, bronşit gibi soğuk algınlığı şikâyetlerine şifa oluyor. İşte Kâfur yağın, kremin yapılışı ve faydaları...

KÂFUR NEDİR?

Diğer İsimleri : Kafur, Camphree, Camphora

Yaz kış yapraklarını dökmeyen kâfur ağacı, 50 metreye kadar uzar. Ağacın gövdesinden renksiz bir yağ elde edilir. Sürekli yeşil kalan tropikal bitki yaklaşık 2000 yıl kadar yaşayabilir. Ağacın yaprakları uzun saplı, üst yüzeyi sarımsı yeşil ve ortasında derin bir damara sahiptir. Dalların uç kısımlarında uzun bir sap üzerinde sarımsı boz çiçekleri bulunur.

Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinin sıcak kesimlerinde ya da evlerde yetiştirilebilen kâfur ağacından kâfur denilen özel bir madde elde edilir. Beyaz renkli ve kristal şeklindeki kâfur, parlaktır.

Yakıcı ve acı bir tada sahip olan madde 20-25 yaşındaki ağaçların gövdelerindeki odunsu kısımlarda bulunur. Odunsu kısımlar uçucu yağ içerir ve bu yağ soğukta bekletilince kristalleşerek çöker. Daha sonra süzülerek kâfur maddesi ayırt edilir. Prizma şeklinde kristaller ya da tablet şeklinde satılan kâfurun kendine özgü güçlü bir kokusu vardır. Tıp alanında kullanılan Vicks Vaporub’ın ana maddesidir. Mumsu ve yarı saydam yapıya sahip olan kâfur ıtırlı bir maddedir.

Botanik Bilgi : Kışın yaprakalarını dökmeyen sürekli yeşil kalan bir tropikal bitki olup yetiştiği yöreye göre boyu 50 ve çapı 5 metreyi bulan vede 1000-2000 yıl yaşayabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları 5-10 cm uzunluğunda 3-5 cm eninde , uzun saplı, kenarları düz, üst yüzeyi sarımsı yeşil, alt yüzeyi soluk yeşil ve ortasında derin bir damarla ondan sağa sola ayrılan yan damarlara sahiptir. Çiçekleri demet dallarının uc kısmında uzun bir sap üzerinde çok küçük sarımsı boz çiçeklerden meydana gelir.

Kafurağacının odunu subuharı ile damıtılarak kafur yağı (kafur eterik yağı ) elde edilir ve bu eterik yağ aroma tedavisi, natürel ilaç ve kafur ispirtosu yapımında kulanılır.

Yetiştirildiği Yerler : Türkiyenin Marmara, Eğe ve Akdeniz bölgesinin sıcak olan bölgelerinde veya evlerinde yetiştirmek mümkündür.

Toplanması : Yılın her mevsiminde kafur ağacı kesilerek gövdesi ince kıyılır, ezilir (döğülerek) ve damıtılarak eter yağı elde edilebilir.

KÂFUR BİTKİSİ FAYDALARI NELERDİR?

Kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılır.

Öksürük, üşütme, bronşit, ve balgama karşı kullanılır.

Soğutucu ve iltihapları önleyici özeliğinden dolayı romatizma, kas ağrıları, burkulma, morarma ve ezilmeye karşı hariçen merhemi kulanılır.

UYARI : Kafur yağı veya saf kafur sade olarak kulanmaz, şayet kulanılırsa yakıcı ve iltihab yapıcı özelikleri vardır. Fazla kullanımında şuur kaybı, dengesiz hareketler, tansiyon, titreme, bulantı, kusma, sara, üşüme, korku ve kulak çonlaması gibi durumlar hasıl olur.

Aşırı terleme, ateşli hastalıklar ve uyuşturucu malzemelerle zehirlenmelere karşı faydalıdır. Kâfur kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk bir şekilde içilirse ateş düşürücü etki gösterir. Aynı zamanda ballı kâfur içeceği kalp hastalıkları riskini de azaltıcı etki gösterir.

Güveye karşı faydaları olan kâfur özellikle gardırop içlerine, çarşaf aralarına ve kıyafetlerin ceplerine koyularak kumaşların hasar görmesini engeller.

Sirkede eritilen kâfur, burun kanamalarını önlemek için buruna damlatılabilir.

Ağız yaralarına karşı faydalı olan kâfur beyin sağlığının gelişiminde ve hafıza sorunlarında faydalıdır. Ağız yaraları için kâfur kaynatılarak balla tatlandırılıp ılık su ile gargara edildiğinde tedavi süresi oldukça kısalır.

Kendine has güçlü ve keskin kokusu göğüs tıkanıklıklarının giderilmesini sağlar ve burun tıkanıklıklarını açar.

Harici ya da dâhili olarak kullanılabilen kâfur, ağrı kesici ve mikrop öldürücü etkiye sahiptir.

İspirto ile karıştırılıp saça sürüldüğünde saç derisindeki kepeklenmeyi önler.

Vücutta meydana gelen herhangi bir kanama durumunda kanayan bölgeye sürülerek kanamanın durmasını sağlar.

Göz iltihaplarında ve kanlanmasında kâfur kaynatılıp suyu ile pansuman yapılabilir.

Kâfur koklamak ya da çayını içmek vücutta uyarıcı etkiye sahiptir. Kâfur kokusu nedeniyle uzun yol şoförleri tarafından uyanık kalmak için kullanılabilir.

KÂFUR YAĞI NASIL KULLANILIR, NEYE İYİ GELİR?

Yılın her mevsimi kesilebilen kafur ağaçlarının odunsu gövdesi ince kıyılır ve ezilir. Ezilen karışım damıtılarak eter yağı şeklinde kâfur yağı elde edilir.

Elde edilen yağ, kâfur ispirtosu ve ilaç yapımında kullanılır.

Aromatik tedavilerde de yaygın olarak kullanılan kâfur yağı antiseptik, sedatif, antiromatik, uyarıcı, anti-inflamatuar ve anestezik özelliklere sahiptir.

Burun açıcı etkisinden dolayı soğuk algınlıkları tedavisinde kullanılan yağ, günümüzde pek çok sağlık ürününün temel maddesidir.

Harici olarak kullanılan kâfur yağı ciltteki iltihap, kızarıklık ve şişlikleri azaltır.

Uçuk ve ateş nedeniyle oluşan su toplamalarında hasar gören cilde sürüldüğünde iyileşme sürecini hızlandırır.

Anti-inflamatuar etkiye sahip olan kâfur yağı, her türlü eklem ve kas ağrısına iyi gelir.

Güçlü bir antiseptiktir ve özellikle nasır tedavisinde oldukça etkilidir.

Cilt tarafından hızlı bir şekilde emilen kâfur yağı, iltihaplanmaların önüne geçer.

Huzursuz bacak sendromuna iyi gelir.

Aynı zamanda iltihap önleyici ya da soğutucu özelliği nedeniyle romatizmal hastalıklar ve kas ağrılarının yanı sıra çeşitli spor ve iş kazaları sonucunda ortaya çıkan ezilme, morarma ve burkulma gibi problemlere karşı kullanılabilir.

KÂFUR ZAYIFLATIR MI?

Kâfur yağı haricen yağlanmanın olduğu bölgeye düzenli olarak sürülürse zayıflamaya yardımcı olabilir. Özellikle egzersiz sonrasında ya da öncesinde cilde sürüldüğünde aynı zamanda cilt çatlaklarının azalmasına da yardımcı olur.

Kâfur yağı, vicks ve karbonat kullanılarak krem şeklinde bir karışım elde edilir. Kâfur kremi olarak adlandırılan karışım 15 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Cilt tarafından emilen krem, yağlı bölgedeki kan akımını hızlandırır ve termojenik etkisi ile buradaki yağların erimesini kolaylaştırır. Ancak bazı ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olduğundan dolayı kullanmadan önce mutlaka ciltte test edilmelidir. Özellikle egzersiz öncesinde cilde sürülmesi önerilen kâfur yağı en az bir saat bekletilmelidir. 3 saatten fazla bekletildiğinde ciltte kızarıklıklara ve alerjiye neden olabilir.

Etkisi kişiden kişiye fark eden kâfur yağı kullanımı sonucunda 1 ayda 4-8 santimetre kadar incelme sağlanabilir. Kâfur zayıflama amacıyla içilmesi önerilen bir yağ değildir. Daha çok harici kullanımı ile dikkat çeker. Ancak kâfur yağı zeytinyağı ve bal ile birlikte aç karnına sabah tüketildiğinde bağırsakların çalışmasını destekleyebilir. Özellikle diyet yapanlarda görülen kabızlık probleminin önlenmesi için kullanılabilir.

KÂFUR NASIL ERİTİLİR?

Kâfur yağı elde etmek için 25 yaşına gelen kâfur ağaçlarının odun kısımları kesilir ve bu bölgede yer alan tablet ya da kristal haldeki kâfur maddesi çıkarılır. Katı halde bulunan kâfur, su buharı ile damıtılır ve kâfur yağı elde edilir. Keskin aromaya sahip olan şeffaf yapıdaki kâfur, 204 derecede kaynar ve bu sıcaklıkta uçucudur. Suda çok az eriyen madde eter, kloroform, yağ ve benzol de erir. Kaynama sıcaklığında eritilmesi halinde uçucu bir madde olduğu için büyük bir kısmı havaya karışır. Bu nedenle su ile kaynatılması önerilmez.

KÂFUR ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ

Kâfur faydaları olduğu kadar diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi zararları da olan bir maddedir.

Günlük olarak 1-2 gramdan fazla kâfur kullanımı baş dönmesi, yüksek tansiyon, mide bulantısı ve bilinç kaybına neden olabilir.

Önerilen dozdan fazla kullanımı özellikle astım ve enfeksiyon hastalarında ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kâfur yağının saf bir şekilde kullanılmamasıdır. Saf şekilde kullanılan kâfur yağı oldukça etkilidir ve bilinç kaybı ile kulak çınlamasına neden olabilir. Ayrıca yakıcı özelliğe sahip olduğu için iltihap oluşumuna neden olabilir.

Genel olarak zeytinyağı ile birlikte kullanılması önerilen kâfur yağının 10 gramı için 100 gram zeytinyağı kullanılmalıdır. Zeytinyağı içinde eriyen kâfur merhem şeklinde istenilen bölgeye uygulanır. Aşırı dozda kullanılan kâfur yağı ciltte kızarma, yanma ve şişme gibi cilt tahrişleri yapabilir.

Kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır.

KÂFUR NEREDE SATILIR? AKTARLARDA BULUNUR MU?

Kâfur bitkisi kullanılarak krem, losyon, merhem ve yağ yapılır. Sabun sanayinde de sıklıkla kullanılan bitki ayrıca kepek önleyici şampuanların yapısında da bulunur. Anti-inflamatuar etkisinden dolayı masaj yağlarının içinde de yer alan kâfur, aromatik yağ satışı yapan özel aktarlarda da satılabilir.

Genellikle tıp alanında kullanılan kâfur, nadir bulunan bir bitki olduğu için her aktarda bulunmayabilir. Büyük alışveriş merkezlerinde ve şifalı ürün satan organik marketlerden satın alınabilir. Aynı zamanda organik ürün satışı yapan firmaların internet sitelerinde de bulunabilir.