Kadınların 40 yaşından sonra depresyona girmesinin 5 nedeni

40'lı yaşlarda kadınlarla sohbet ettiğinizde birtakım pişmanlık ya da depresyon cümleleri duyarız. Elbette her kadın için bu geçerli değildir. Fakat bu yazıda kadınların 40 yaşından sonra depresyona girmesinin 5 nedenini öğreneceğiz. İşte kadınların ruh halini etkileyen düşünceler...

Nur Sena Sarıtaş

Bazı kadınların ruh halini anlamak kolay değilken 40 yaşından sonra değişen ruh haline anlam vermek hiç kolay değil. Çünkü 40'lı yaşlardan sonra hayata dair muhasebe başlar. Bu muhasebeleri ilerleten 40'lı yaşlardaki kadınlar depresyona açık hâle gelir. İşte kadınların 40'lı yaşlarda depresyona girme nedenleri...

1. Evlilik sorunları

Birçok kadın, çocukları büyüdüğünde ve hormon seviyeleri değiştiğinde evliliklerine ilk kez objektif olarak bakarlar. Çocukların kendi başının çaresine bakabileceğini kabullendiklerinde aileyi bir arada tutma arzusu eskisi kadar olmaz. Genç yaşlarda arka plana atılan pek çok ilişki sorunu gün yüzüne çıkmaya başlar. Yalnız kalan çiftler karşılıklı birbirlerini sorgulamaya başlarlar.

2. Fiziki görünüm, imaj değişikliği

Kadınlar bedenlerinin genç kalmasını çok önemser. 40'lı yaşlardan sonra vücutta gözle görülebilir bir değişim olduğundan bunu kabullenmek zordur. Şunu kabul etmekte fayda var. 20'li yaşlardaki baş döndürücü güzellik ne yaparsanız yapın zaman ilerledikçe azalacaktır. Bu algı değişimi kadınlar için zor bir süreci ifade eder.

3. Aile pişmanlığı

40'lı yaşlarda aile olanlar ya da olmayanlar belli bir düzene erişmiş olur. Bu yaşlarda çözülmemiş evlilik sorunları, bilinçaltına atılan çocukluk sorunları pişmanlıkları gündeme getirir. Çocuklarından dolayı kendini eve hapsettiğini düşünen anneler mutsuz oluyor. Birçok kadın yeniden kariyere başlamak istiyor ama evde geçen uzun yıllar nedeniyle bunun zor veya imkansız olacağını düşünüyor.

4. Kariyer pişmanlıkları

Evden sıkılanların aksine birçok kadında işi yüzünden ailesinden vakit çaldığını düşünüyor. Kariyerleri için çok fazla zaman harcadıklarını ve küçük çocuklarla evde kalmayı özlediklerini düşünüyor. Hatta bu seçimlerinden dolayı kendini suçlu hisseden kadın sayısı oldukça fazla. Tükenmişlik hissi depresyona sürüklüyor.

5. Yalnızlık korkusu

40'lı yaşlarda herkesin belli bir düzeni olur ve insan düşünmeye vakit bulur. Biyolojik geçişler, çocukların büyümesi, herkesin kendi hayatına odaklı olması bazı kadınları yalnızlık korkusuna dolayısıyla depresyona sürükler.