Kadınlarda daha sık görülen hastalığın çözümü: Karabuğday

Son yıllarda popüler olan tahıl çeşitlerinin başında karabuğday geliyor. Karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesini öneren uzmanlar, çölyak hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. İşte karabuğday tüketmek için önemli sebepler...

IHA

Çölyak hastalığının adını son yıllarda sık duymaya başladık. Peki, bu hastalığın kadınlarda daha yaygın görüldüğünü biliyor muydunuz?

İha'ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, çölyak hastaları için karabuğdayı önerdi.

KARABUĞDAY NEDEN ÖNEMLİ?

Glutensiz diyetin çölyak hastalığında uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğday ve çölyak hastalığıyla ilgili şunları söyledi:

"Glutenin diyetten çıkarılması bağırsak lezyonlarını ve klinik belirtileri iyileştiriyor. Çölyak hastalığı, 2 yaşından sonra çocukluktan itibaren; 20'li yaşlar veya sonrasında herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor ve kadınlarda daha sık görülüyor. Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığına sahip olanlar; buğday, çavdar ve arpa içeren besinlerin yanı sıra gluten bulunan diğer tüm besinlerden kaçınmalıdır. Bu diyet, kolay gibi görünse de gerçekte diyetin uygulanması hastalar için çoğu zaman zorlayıcı oluyor. Ayrıca, glutensiz diyet yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açabiliyor. Bu nedenle diyete karabuğdayın da içinde bulunduğu pseudo-tahılları dâhil etmek gerekiyor."

KARABUĞDAYIN FAYDALARI

Karabuğday, yüksek besin değeri ile tanındığı için glutensiz diyette çekici bir seçenek olarak görülüyor. Mineraller ve vitaminler açısından karabuğdayın zengin olduğunu belirten Bilim, karabuğdayın faydalarını şöyle sıraladı:

"Karabuğday, yüksek lif içeriğine sahip. Demir, kalsiyum ve çinko gibi çeşitli minareller içeriyor. Genel olarak, pseudo-tahılların protein kalitesi tahıllardan daha yüksek. Gluten bulunmadığı için de çölyak hastalığının tedavisinde iyi bir alternatif olduğunu söylememiz gerekiyor. Piyasada bulunan glutensiz ürünler işlenmiş glutensiz un veya nişasta kullanılarak üretildiğinden B vitaminleri, magnezyum, demir, kalsiyum ve lif bakımından yetersiz kalıyor."