Şikâyetler arttı, uzmanlar uyardı! İşte adet düzensizliğinin sebepleri

Son yıllarda kadınlarda yumurtalık kistleri, adet düzensizliği ve myom en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Hangi durumlarda doktora gidilmelidir? Adet düzensizliği tehlikeli midir? gibi soruların cevabını Mor Papatya'ya yanıtlayan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar, yumurtalık kistlerinden strese kadar birçok faktörün adet düzensizliğine sebep olduğunu söyledi. İşte adet düzensizliğinin sebepleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Kadınlarda yumurtalık kistlerinden strese ve kiloya kadar birçok neden adet düzensizliğine sebep olabiliyor. Sağlıklı olan her kadında ortalama olarak 28 günde bir adet kanaması olduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar, bu durumun düzenli adet görme hormonların dengeli bir şekilde çalışması ile mümkün olduğunu söyledi.

Aksam.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. İlknur Sayar, adet düzensizliği ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Kadınların mens takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması ortalama olarak 4-7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca 2'nci ve 3'ncü günler genellikle daha fazla olmakla birlikte ortalama 4 ile 5 koruyucu ped değiştirilmesi normaldir. Kişiden kişiye farklılık gösteren adet döngüsünün 21 günden kısa olması durumunda sık adet döneminden bahsedilirken, 36 gün ve daha uzun döngüde adet kanaması görülmesi durumunda ise seyrek adet döneminden söz edilir. Adet düzensizliği nedenleri oldukça geniş bir yelpazede olan ve bireye göre farklılık gösteren bir durumdur."

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN SEBEPLERİ

Menopoz öncesi dönem

Şeker hastalığı

Depresyon gibi duygu durum değişikliği

Sigara ve madde kullanımı

Yumurtalık kistleri

Myom

Polip

Tiroid hormon düzensizlikleri

Rahim ve yumurtalık kanserleri

Ani iklim ve çevre değişikliği

Stres altında olmak

Hızlı kilo alıp vermek

ADET DÜZENSİZLİĞİNDE NE YAPILMALIDIR?

Düzenli kullanılan bazı medikal ilaçlar ve bitkisel takviyeler adet döngüsünü bozan durumlardır. Adet düzensizliği tanı konulup tedavi edilmesi gereken bir durumdur, bu nedenle her kadının adet dönemini takip etmesi ve düzensizlik durumunda tanı konulup uygun tedavi için hekime başvurması gerekir.