Kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor! Bu sendromun tedavisi yok

Fibromiyalji sendromu, en sık görülen romatizmal hastalıklar arasında ikinci sırada yer alıyor. Şişlik, ağrı, yorgunluk gibi belirtileri olan fibromiyalji sendromu, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülüyor. Peki, fibromiyalji sendromunun tedavisi var mıdır? Hangi belirtiler fibromiyalji sendromuna işaret ediyor?

Çocuklara ve yetişkinlerde görülebilen fibromiyalji sendormu merak konusu. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat fazla olan fibromiyalji sendromu, hastaların yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor. Peki, fibromiyalji sendromunun tedavisi var mıdır? Hangi belirtiler fibromiyalji sendromuna işaret ediyor?

DHA'da yer alan habere göre, fibromiyalji sendromu kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülüyor. Bulgularla ulaşılmış bir tedavi yöntemi olmayan fibromiyalji sendromunun belirtileri ise çeşitlilik gösteriyor.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Deniz Evcik, en sık görülen romatizmal hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan fibromiyalji sendromunun hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyerek, "Fibromiyalji sendromu hastaların çoğu tanı ve tedavi sürecindeki belirsizlikler nedeniyle tükenmişlik ve çaresizlik yaşamaktadırlar." dedi.

"KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA EN AZ 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Deniz Evcik, kas iskelet sisteminde yaygın ve kronik ağrılara yol açan fibromiyalji sendromunun, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltığını söyledi. En sık görülen romatizmal hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Evcik, "Kadınlarda erkeklere oranla en az 3 kat daha fazla görülen fibromiyalji sendromu çocuklarda ve ileri yaşlı hastalarda da ortaya çıkabiliyor. Fibromiyalji sendromu, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, kesin nedeni bilinmeyen ve yakınmalarının çok çeşitli olması sebebiyle tanı ve tedavide gecikmelere sebep olabilen bir ağrı hastalığıdır. Hastaların çoğu tanı ve tedavi sürecindeki belirsizlikler nedeniyle tükenmişlik ve çaresizlik yaşamaktadırlar. Bugün için bilinen kesin bir nedeni ve tedavisi olmasa da en uygun tedavi seçeneklerinin kişiye özel olarak belirlenip uygulanmasından yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Bireysel egzersiz programı tedavinin olmazsa olmaz parçasıdır; ancak hekim önderliğinde, ağrı düzeyleri göz önünde bulundurularak planlanmalıdır." diye konuştu.

"YORGUN UYANMA, DİKKAT DAĞINIKLIĞI, ŞİŞLİK BELİRTİLERİ"

Prof. Dr. Evcik, fibromiyalji sendromu hastalarının yakınmalarının vücudun her yerinde geçmeyen ağrılar, yorgun uyanma ve sürekli yorgunluk hissi, sisli düşünme yapısı ve dikkat dağınıklığı, vücudun çeşitli yerlerinde ödem ve sürekli şişlik hissi, özellikle kollarda ve bacaklarda karıncalanmalar, uyuşukluk, yanma, baş ağrısı, çarpıntı, bacaklara kramp girmesi, ağrılı adet görme, idrar yaparken yanma, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlikler, yaşam kalitesinin bozulması, işe gitmekte zorlanma olduğunu kaydetti.

"YAKINMALARIN 3 AY DEVAM ETMESİ GEREKİYOR"

Hastalığa özgü bilinen hiçbir laboratuvar ve görüntüleme tetkikinin mevcut olmadığını ifade eden Evcik, "Geliştirilmiş bazı tanı kriterleri de zaman içerisinde değişim göstermiştir. Son tanı önerilerden birinde vücut 9 bölgeye ayrılmıştır. 6 veya daha fazla bölgede ağrının varlığı, orta ya da şiddetli düzeyde uyku problemleri veya yorgunluk olması bu yakınmaların en az 3 aydır devam etmesi durumunda fibromiyalji sendromu tanısı konulabilmektedir. Hastalığın tanısı başta fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimi olmak üzere konu ile ilgili uzman hekimler tarafından detaylı hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayenenin yapılması sonrasında konulmaktadır." diye konuştu.