Kabızlığı yok eden 3 kış meyvesi

İnsanların yüzde 14'ü kronik kabızlık yaşar. Belirtilerin türü ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Peki, kabızlık nasıl geçer? Bazı gıdalar toplu ekleyerek, dışkıyı yumuşatarak, bağırsak geçiş süresini azaltarak ve dışkı sıklığını artırarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. İşte kabızlığı yok eden 3 kış meyvesi…

Bazı insanlar kabızlığı nadiren yaşarken, diğerleri için kronik bir durumdur. Semptomlar haftada üç kereden az dışkılama, ıkınma, topaklı ya da sert dışkı, tam boşaltamama hissi, tıkanmışlık hissi ya da dışkıyı çıkaramamadır. Kabızlığın çeşitli nedenleri vardır, ancak genellikle yiyeceklerin sindirim sistemi yoluyla yavaş hareket etmesinin sonucudur. Peki, kabızlık nasıl geçer?

Kabızlığın nedeni dehidrasyon, kötü beslenme, ilaçlar, hastalık, sinir sistemini etkileyen hastalıklar veya zihinsel bozukluklar olabilir.

KABIZLIĞI YOK EDEN 3 KIŞ MEYVESİ

1. NARENCİYE

Turunçgiller, özellikle kabukları olmak üzere, çözünür lif pektin açısından da zengindir. Pektin, kolonik geçiş süresini hızlandırabilir ve kabızlığı azaltabilir. Ayrıca narenciye meyveleri, kabızlık üzerindeki olumlu etkilerine katkıda bulunabilecek naringenin adı verilen bir flavanol içerir. Kabızlık için kahvaltıda ya da ara öğünde tüketilebilir.

2. ELMA

Elmalar, diyetinizin lif içeriğini artırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay bir yoludur. Onları bütün olarak yiyebilir veya salatalara veya fırınlanmış ürünlere eklemek için dilimleyebilirsiniz. Elmalar lif bakımından zengindir. Bu lifin çoğu çözünmez olmasına rağmen, elmalar ayrıca çoğunlukla pektin adı verilen diyet lifi formunda olan çözünür lif içerir.


Bağırsakta pektin, bakteriler tarafından kısa zincirli yağ asitleri oluşturmak üzere hızla fermente edilir, bu da suyu kolona çekebilir, dışkıyı yumuşatabilir ve bağırsak geçiş süresini kısaltabilir.

Kabızlığı olan 80 kişide yapılan bir çalışma, pektinin bağırsaklarda dışkı hareketini hızlandırdığını, kabızlık semptomlarını iyileştirdiğini ve bağırsaktaki faydalı bakteri miktarını artırdığını ortaya koydu. Daha eski bir hayvan çalışmasında ise elma lifi diyeti ile beslenen sıçanların, kabızlığa neden olan morfin verilmesine rağmen dışkı sıklığını ve ağırlığını artırdığı ortaya çıktı.

3. ARMUT

Lif faydalarının yanı sıra armut, diğer meyvelere kıyasla fruktoz ve sorbitol açısından özellikle yüksektir. Fruktoz, bazı insanların zayıf emdiği bir şeker türüdür. Bu, bir kısmının kolonda sona erdiği anlamına gelir, burada ozyoluyla suyu çeker ve bağırsak hareketini uyarır. Armut ayrıca şeker alkolü sorbitol içerir.

Fruktoz gibi sorbitol de vücut tarafından iyi emilmez ve suyu bağırsaklara getirerek doğal bir müshil görevi görür. Armutları diyetinize çok çeşitli şekillerde dahil edebilirsiniz.

Peynirle birlikte çiğ veya pişmiş olarak yiyin veya salatalara, tuzlu yemeklere ve fırınlanmış ürünlere ekleyin.