Haşhaşlı revani sevilen bir tatlı. Üzeri krem şantiyle süslenebilen haşhaşlı revani içerisine hangi malzemeler giriyor? İşte detaylar...
HAŞHAŞLI REVANİ TARİFİ
Malzemeler: 1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı un,
Yarım su bardağı haşhaş,
3 tane yumurta,
2 paket şekerli vanilin,
1 paket kabartma tozu.
Şerbeti için: 2 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker, yarım limon
Üzeri için: 1 paket kremşanti, 1 su bardağı soğuk süt (ya da su)
HAŞHAŞLI REVANİ NASIL YAPILIR?
İlk olarak 3 adet yumurta ve 1 su bardağı şeker geniş bir kaba alınır ve mikser yardımıyla köpük köpük olana dek çırpılır.
Daha sonra 1 su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı süt ilave edilir.
Karıştırmaya devam edilir.
En son un, haşhaş, kabartma tozu ve şekerli vanilin ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir.
Kek kıvamlı bir hamur elde edildiğinde yağlanmış fırın kabına (tepsi ya da borcam) hamur dökülür ve yaklaşık 30- 35 dakika kadar pişirilir.
Hamurun üstü kızardığında pişmiş demektir.
Bir yandan revani fırında pişerken diğer yandan da şerbeti hazırlanır.
Geniş bir tencereye 3 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su eklenir ve şeker eriyene kadar karıştırılır.
Karışım kaynamaya başladığında yarım limondan birkaç damla içerisine sıkılır.
Şerbet bir 5 dakika daha kaynadığında ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Ayrı bir kapta toz kremşanti süt ya da su ile birlikte krema halini alana kadar çırpılır.
Revani fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığı atılana kadar beklenir.
Daha sonra ılımış olan şerbet üzerine dökülür.
Revani şerbeti tamamen içerisine çektiğinde üzerine kremşanti eşit şekilde yayılır.
Revani biraz dinlendikten sonra servis edilir.
HAŞHAŞLI REVANİ PÜF NOKTALARI NEDİR?
Revaniye şerbet dökerken, şerbetin ılık olması gerekir.
Revaninin hamurunu yaprken yumurta ve şeker köpük köpük olana dek karıştırılmalıdır.
Revani yaparken kullanılan tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
Revaniye taneli dokusunu veren irmiktir. Bu yüzden revani mutlaka irmikle yapılmalıdır.
Revaninin şerbeti tam ve eşit şekilde içine çekmesini istiyorsanız , revani fırından çıktıktan dilimlenmesi ve üzerine kürdanlarla delikler açılması gerekir.
Revani tüm kıvamını içine çektiği şerbetten alır.
Bu yüzden şerbet tam tarifine uygun yapılmalıdır.
Revaninin şerbetinin şekerlenmemesi için buzdolabında değil oda sıcaklığında saklanması gerekir.
Dışı çıtır, içi sünger gibi yumuşacık: Haşhaşlı Revani tarifi nasıl yapılır?
REVANİ NASIL SÜSLENİR?
Revaniye güzel bir görünüm kazandırmak için krem şanti, krem şanti ile birlikte mevsimine göre meyev dilimleri kullanabilirsiniz.
Örneğin portakal dilimi, çilek parçaları revaniye en çok yakışan meyvelerdir.
Öte yandan revani şerbetli birtatlı olduğu için buzdolabına konmamalıdır.
Ayrıca revani tarifinde süt yerine yoğurt kullanmanız da ayrı bir lezzetttir.