Kabak tatlısı yiyen zayıflıyor! Artık kilo vermek işkence değil

Günümüzde zayıflamak uğruna bıçak altına yatanlar, mide ameliyatına girenler veya yanlış yönlendirmeler ile daha çok kilo alanların sayısı bir hayli fazla. Diyetisyen Özgür Haykır, hazırladığı tezde yöresel yemekleri tüketerek zayıflamanın mümkün olduğu neticesine ulaştı. Detaylar haberimizde…

SUBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimini tamamlayan Diyetisyen Özgür Haykır, Prof. Dr. Serkan Şengül danışmanlığında yürüttüğü 'Diyet Sürdürülebilirliğinde Yöresel Mutfak Kullanımının Analizi: Sakarya Örneği'' isimli yüksek lisans tez çalışmasını bitirdi.

Tez genelinde atılan adımlarda 55 kişiye Sakarya yöresine ait ve Sakarya'da yer alabilecek yöresel yemeklerin bulunduğu diyet programları verildi. Yerine getirilen programlar çerçevesinde yöresel yemeklerin tüketilmesiyle de zayıflamanın mümkün olduğu neticesine ulaşıldı.

EN ÖNEMLİ KONU PORSİYON MİKTARI

Zayıflama konusunu ele alan Diyetisyen Özgür Haykır porsiyon miktarının önemine vurgu yaptı. Hayıkır "Beslenme programına devam eden katılımcıların ağırlıklarında azalma meydana geldiği gözlemlendi.'' dedi.

YÖRESEL YEMEKLERLE 2 HAFTA YAKLAŞIK 2 KİLO VERMEK MÜMKÜN

Beslenme uzmanları tarafından sağlıklı bir zayıflama programında haftalık 0,5 ile 1 kilogram zayıflama öneriliyor. Bu durum göz önünde tutulduğunda, tez bünyesinde yürütülen çalışmada iki haftalık süreçte uygulanan zayıflama programları ile ortalama 1 buçuk kilogram verildiği görüldü.

ZAYIFLAMA PROGRAMINI UYGULAYANLARIN YÜZDE %70'İ MEMNUN

Diyet programı sonunda katılımcılara yapılan ve 50 puan üzerinden değerlendirilen memnuniyet anketinde 37,40 puan ile yüksek bir memnuniyet alındı. Diyetisyen Özgür Haykır ''Bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasında kültürel alışkanlıklar da göz önünde bulundurulmalı" dedi.

KABAK TATLISI YİYEREK DİYET YAPMAK MÜMKÜN

SUBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Şengül ''porsiyon miktarına dikkat edildiğinde kabak tatlısı, ıslama köfte, Çerkez tavuğu gibi yemeklerinde yöresel yemekler yanında yenilebileceğini ve zayıflamaya veya diyet bozmaya engel olmayacağını belirtti.