İzmir'in 150 yıllık sokak lezzeti! İşte tescilli İzmir kumrusunun püf noktası

Tescilli İzmir kumrusunun müptelası çok. İzmir'in en sevilen sokak lezzetlerinden olan İzmir kumrusu sıcak servis ediliyor. Peki, İzmir kumrusunun püf noktası ne? İşte 150 yıllık nefis lezzetin sırrı...

AA

İzmir'in tescilli lezzetlerinden İzmir kumrusu günün her öğününde soğuk veya sıcak olarak tüketiliyor. Bir tüketen bir daha vazgeçemiyor. Peki, İzmir kumrusunun püf noktası ne?

AA'da yer alan habere göre kentteki fırınlarda nohut mayası kullanılarak yapılan kumru ekmeği, orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuşun gövdesine benzediği için bu isimle anılıyor.

İZMİR KUMRUSU NASIL YAPILIYOR?

İzmir kumrusu, en önemli özelliği olan üzeri susamlı ekmeğin içine İzmir tulum peyniri, domates ve yeşil biber konularak soğuk sandviç veya kızarmış sucuk, salam ve kaşarla sıcak sandviç olarak servis edilebiliyor.

Yaklaşık 150 yıldır yapıldığı bilinen kumrunun sıcak olarak servisinin 1940'lardan sonra yaygınlaştığı ifade ediliyor.

Kızartılmış ekmeğin içine mangalda pişirilen sucuk ve salam dilimleri, eritilmiş kaşar ve domatesin konmasıyla hazırlanan sıcak kumru, İzmir'in önde gelen turizm merkezi Çeşme'nin de markalaşmış sokak lezzetleri arasında yer alıyor.

Sıcak kumrunun içine tercihe göre sosis, salça veya turşu gibi malzemeler de eklenebiliyor.

İŞİN SIRRI NOHUT MAYASINDA

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda "Kumrucu Apo" olarak bilinen 70 yaşındaki Abdullah Mete'nin büfesi de önünden kuyruk eksik olmayan mekanlar arasında yer alıyor.

Ününün yayılmasıyla sadece lezzetli kumru yemek için gelen çok sayıda insanı ağırlayan Abdullah Mete, kumru ekmeğinin püf noktasının nohut mayası olduğuna dikkati çekerek Mete, kaliteli malzemeyle hazırlanmış bir kumrunun hemen fark edildiğini anlattı.

ESKİ USUL YAPILIYOR

Müşterisinin eksik olmadığını, zaman zaman talebe yetişmekte zorlandıklarını dile getiren Mete, şöyle konuştu:

"Malzeme olarak Kars kaşarı ve Tire sucuğunu tercih ediyoruz yani hep en iyi malzemeleri seçiyoruz. Sıradan malzemeyi kullanmam. Eski usul devam ediyoruz. Saat 06.30'da geliyoruz, mangalımızı yakıyoruz, saat 08.00 gibi servisimiz başlıyor, akşam 19.00'a kadar işimize devam ediyoruz. Kumruya ilgi çok fazla, özellikle yazın müşterimiz daha çok oluyor. Basmane'deki tarihi fırından ekmekleri getiriyoruz. Kendimi büyük görmeyeyim ama rakip tanımıyorum."

"HERHANGİ BİR FIRIN ÇIKARAMIYOR BU EKMEĞİ"

Konak ilçesinde yaklaşık 40 yıldır İzmir kumrusu yapan Mehmet Yenigün de bu lezzetin kente özgü olduğunu, son dönemde diğer büyük kentlerde de kumru yapıldığını ancak İzmir'deki tadın yakalanamadığını ifade etti.

Mehmet Yenigün, kumrunun her vakit tüketilebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kente gelen herkes bu lezzeti soruyor, özellikle yurt dışından gelen ziyaretçiler kumruyu seviyor. Kumru her zaman yenilen bir ürün, geceleri eğlenceden çıkan da yiyor, gündüz kahvaltıda da yeniliyor. Biz 1984 yılından beri bu işi yapıyoruz. Kaliteli malzeme kullanıyoruz, ekmeğimiz özel geliyor. Herhangi bir fırın çıkaramıyor bu ekmeği."