İtalyanların ve Çinlilerin sağlık sırrı! Karaciğer yağlanmasından koruyor, demir kaynağı

Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan siyah pirinç, sağlığa faydalı olması nedeniyle İtalya'da da tüketiliyor. Dünya mutfaklarında son yıllarda popülaritesini artıran siyah pirinç, karaciğer yağlanmasından korurken, aynı zamanda iyi bir demir kaynağı. İşte siyah pirincin faydaları…

Mor Papatya

Siyah pirinç, antik tahıl grubuna giren, besin değeri çok yüksek bir pirinç türüdür. İçeriğindeki antosiyanin pigmenti ona siyah–mor renk verir ve güçlü antioksidan özellik kazandırır.

Yüzyıllardır Asya'nın birçok yerinde yetiştirilen siyah pirinç, dünyanın her yerinde tüketiliyor. Peki, siyah pirinç neden bu kadar değerli? İşte siyah pirincin faydaları...

SİYAH PİRİNCİN FAYDALARI

1. Güçlü Antioksidan Etki

Hücreleri serbest radikallerin zararına karşı korur

Yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir

Özellikle antosiyanin içeriği sayesinde çok etkilidir

2. Kalp Sağlığını Destekler

Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olabilir

Damar sağlığını iyileştirir

Kalp hastalıkları riskini azaltmaya katkıda bulunabilir

3. Glisemik İndeksi Düşüktür

Kan şekerini beyaz pirince göre daha dengeli yükseltir

Diyabet riskini azaltmada ve kan şekerini yönetmede yardımcı olabilir

4. Lif İçeriği Yüksektir-Sindirimi Düzenler

Kabızlığı önleyebilir

Bağırsak sağlığını destekler

Uzun süre tok tutar, kilo kontrolüne yardımcı olur

5. Karaciğeri Destekler

Karaciğerin yağlanmaya karşı korunmasında etkili olabilir

Toksinlerin atılmasına katkı sağlayabilir

6. Bağışıklığı Güçlendirebilir

Vitamin ve mineral içeriği zengin olduğundan

Vücut direncini artırmada rol oynayabilir

7. Protein ve Demir Kaynağıdır

Bitkisel protein açısından beyaz pirince göre daha zengindir

İçerdiği demir sayesinde kansızlık (anemi) riskini azaltmada destek olabilir

8. Cilt ve Göz Sağlığına Faydası

Antosiyaninler göz sağlığı için faydalıdır

Antioksidanlar cildi dış etkenlere karşı korur

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Pişme süresi daha uzundur (genelde 30–40 dk. veya ıslatma sonrası 20–30 dk.)

Aşırı tüketim her gıdada olduğu gibi önerilmez

Mide veya bağırsak hassasiyeti olanlar ilk kez denerken az miktarla başlamalı

Nasıl Tüketilir?

Pilav olarak

Salatalarda haşlanıp

Çorbalara ek olarak

Yoğurt veya sebzelerle karıştırılarak

Tatlı (sütlaç, pudding vb.) yapımında kullanılabilir