Mor Papatya
Siyah pirinç, antik tahıl grubuna giren, besin değeri çok yüksek bir pirinç türüdür. İçeriğindeki antosiyanin pigmenti ona siyah–mor renk verir ve güçlü antioksidan özellik kazandırır.
Yüzyıllardır Asya'nın birçok yerinde yetiştirilen siyah pirinç, dünyanın her yerinde tüketiliyor. Peki, siyah pirinç neden bu kadar değerli? İşte siyah pirincin faydaları...
SİYAH PİRİNCİN FAYDALARI
1. Güçlü Antioksidan Etki
Hücreleri serbest radikallerin zararına karşı korur
Yaşlanma etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir
Özellikle antosiyanin içeriği sayesinde çok etkilidir
2. Kalp Sağlığını Destekler
Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olabilir
Damar sağlığını iyileştirir
Kalp hastalıkları riskini azaltmaya katkıda bulunabilir
3. Glisemik İndeksi Düşüktür
Kan şekerini beyaz pirince göre daha dengeli yükseltir
Diyabet riskini azaltmada ve kan şekerini yönetmede yardımcı olabilir
4. Lif İçeriği Yüksektir-Sindirimi Düzenler
Kabızlığı önleyebilir
Bağırsak sağlığını destekler
Uzun süre tok tutar, kilo kontrolüne yardımcı olur
5. Karaciğeri Destekler
Karaciğerin yağlanmaya karşı korunmasında etkili olabilir
Toksinlerin atılmasına katkı sağlayabilir
6. Bağışıklığı Güçlendirebilir
Vitamin ve mineral içeriği zengin olduğundan
Vücut direncini artırmada rol oynayabilir
7. Protein ve Demir Kaynağıdır
Bitkisel protein açısından beyaz pirince göre daha zengindir
İçerdiği demir sayesinde kansızlık (anemi) riskini azaltmada destek olabilir
8. Cilt ve Göz Sağlığına Faydası
Antosiyaninler göz sağlığı için faydalıdır
Antioksidanlar cildi dış etkenlere karşı korur
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Pişme süresi daha uzundur (genelde 30–40 dk. veya ıslatma sonrası 20–30 dk.)
Aşırı tüketim her gıdada olduğu gibi önerilmez
Mide veya bağırsak hassasiyeti olanlar ilk kez denerken az miktarla başlamalı
Nasıl Tüketilir?
Pilav olarak
Salatalarda haşlanıp
Çorbalara ek olarak
Yoğurt veya sebzelerle karıştırılarak
Tatlı (sütlaç, pudding vb.) yapımında kullanılabilir