Hilal Çakır
Kokarca böceği kahverengi olduğu için ağaç üzerinde fark edilmeyebilir. Bu zararlı böcek türü tarım alanlarına zararlar verir. Peki kokarcayla nasıl mücadele edilir?
KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİNE DAMACANALI ÖNLEM
Doğu Karadeniz'de fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ''kahverengi kokarca'' adlı böcek türü için biyolojik mücadele başlatıldı. Bahçelere yerleştirilen, içerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan pet damacana tuzaklarla türün imha edilmesi amaçlanıyor.
Türkiye'nin dünya ticaretinde lider olduğu fındıkta verim ile kaliteyi düşüren hastalık ve zararlılara yönelik başlatılan mücadele devam ediyor. Bölgede bitkilere dadanan ''kahverengi kokarca'' adlı böcek türü de tehdit oluşturuyor.
GÜRCİSTAN'DAN GELDİ, GÜNDE 30 KİLOMETRE YOL GİDİYOR
Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği saptanan ve günde 30 kilometre yol kat eden böcek türü, suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünün kurumasına neden oluyor.
FINDIĞIN KÖKÜNÜ 20 GÜNDE KURUTUYOR
Fındığın kökünü 20 günde kuruttuğu belirtilen istilacı böceğe karşı biyolojik mücadele başlatıldı.
1600 NOKTAYA YERLEŞTİRİLDİ
Rize'de, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı ortak çalışma ile biyolojik mücadele kapsamında bahçelere, içerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan pet damacana tuzakları yerleştirildi.
Bölgede böceğin yoğun olarak görüldüğü 1600 noktaya yerleştirilen 19 litrelik pet damacanalarla türün imha edilmesi amaçlanıyor. Ekipler belirli aralıklarla damacanaları kontrol ederek, böcekleri toplayıp imha ediyor.