TV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef'te dün akşam eleme oyununda yarışmacılar İspir fasulyesi ile yaratıcılıklarını konuşturacak. İzleyiciler İspir fasulyesi ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, İspir fasulyesi nasıl yapılır, püf noktası nedir? İspir fasulyesi nedir? İşte yanıtı...
İSPİR FASÜLYESİ NEDİR?
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
İSPİR FASÜLYESİ NASIL YAPILIR?
İspir kuru fasulyesini pişirmeden önce mutlaka suda bekletmek gerekiyor. Her bakliyat gibi bu onun daha kısa sürede pişmesine yardımcı oluyor. Ancak bekletirken içerisine süt koymak onun daha yumuşacık ve daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
İspir fasulyesinin pişme süresi diğer fasulyelere nazaran daha kısa olması nedeniyle içerisine karbonat ilave edilmemesi gerekiyor. Su eklenmesi gerektiğinde de kesinlikle soğuk su eklenmemeli.
MALZEMELER
2 bardak İspir fasulye
200 gr dana kuşbaşı
2 bardak süt
2 diş sarmısak
1 soğan
1/2 (yarım) şu bardağı domates püresi
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr tereyağı
1/4 (çeyrek) limon
2 yemek kaşığı şeker
Tuz
Fasulyenizi 12 saat önceden 1 bardak ve süt 4 bardak su karışımında ıslatın.
Suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı yapıp içine 1 kaşık şeker koyarak dişe gelecek bir oranda yumuşayana kadar pişirin.
2. adımda fasulyenizin sosu için öncelikle etinizi bulanık suyu akıp gitsin diye ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp suyunu dökerek kuru fasulyenizi pişireceğiniz kaba boşaltın ( fırına girebilecek bir tencere ya da toprak kap iş görebilir)
Zeytinyağını da aynı kaba alıp çok minik doğradığınız soğanlarla kavurup tereyağını katın.
Tereyağı bol görünebilir ancak lokantada pişenlere göre aslında daha az kullanıyoruz.
Tereyağı kavrulup kokusu çıktıktan sonra, salça püre ve kalan şekeri de katarak iyice kavurun.
Kuru fasulyenin renginin berrak olması için iyi kavrulmuş olması önemlidir.
Sosa su katıp 15-20 dakika kaynatın. Bu esnada çeyrek limonu da içine sıkıp, limon kabuğunu da içine atın.
Ardından süzüp yıkadığınız fasulyeleri sosa katıp, Yarım saat kadar ocakta ardından Yarım saat kadar da fırında pişirin.