Ispanağı bu şekilde tüketen yandı! Böbreklerde kireç ve taş oluyor, bağırsaklar bozuluyor

Ispanak bol miktarda demir ve vitamin içeriyor. Ispanak çiğ veya pişmiş şekilde tüketilebilir. Ispanak nasıl tüketilirse böbreklere zarar verir? İşte detaylar...

Ispanağın suyu içenler veya çiğ tüketenler bir daha düşünsün. Ispanak bazı durumlarda taş ve kireçlenmeye neden olur. İşte detaylar...

Kolayca yetişen bir bitki türü olan ıspanak sağlık açısından büyük faydalar sağlar.

Mineral ve vitaminlerle dolu olan ıspanak; kalp sağlığını, kemik gücünü ve genel bağışıklığı geliştirmedeki rolü nedeniyle sıkça sofralarda yerini almaktadır.

Ispanak antioksidan ve flavonoid içeren mükemmel bir şifa kaynağıdır. Ispanağın çok farklı tüketim yolları bulunmaktadır. Tüm bunların yanında ıspanağı çiğ tüketmek istiyorsanız çok dikkatli olmak zorundasınız.

Sakın çiğ tüketmeyin

Sağlık açısından çok yararlı olan ıspanak çiğ tüketilince tehlike kaynağı olabiliyor.

İçinde oksalat var

Ispanak içinde bulundurduğu "oksalat" adı verilen bir bileşik nedeniyle çok zor hazmedilir. Bir bardak taze ıspanak suyu, vücudunuzun kaldırabileceği oksalat bileşiğinin 8-10 katına kadar erişebilir.

İnsan vücudundaki kalsiyuma bağlanarak böbrek taşlarında ve safra kesesindeki taşlarda kireçlenmeye neden olabilir. Oksalik asidin böbrekte taş oluşumuna neden olduğu biliniyor.

Aşırı miktarda çiğ ıspanak tüketmek: Gaz şişkinliği, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve ishal gibi bağırsak sağlığı sorunlarına neden olur.

Bunun yanı sıra göğüs dokularında birikerek kadınlarda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle taze ıspanak suyu içenler bağırsakların temizlendiğine inansa da irritabl bağırsak sendromu adı verilen bir semptomu tetiklemektedir.

Ispanağın zararlı etkilerinin hafifletilmesi için kaynatılması ve haşlanması gerekmektedir. Böylece besin değeri ve korunma yolu da artar. Pişmiş ıspanak çiğ ıspanağa kıyasla daha fazla demir, beta-karoten, lutein, vitamin ve mineral içeriğine sahiptir.

Ispanağı pişirmek, oksalat seviyelerini 0 ila ? oranında önemli ölçüde düşürür. Bunun yanında ıspanağı aşırı pişirmemek gereklidir. Buna dikkat etmezseniz besin içeriğini kaybedebilir. Taze ıspanak suyu ve smoothie yerine ıspanağı çorba gibi kaynatılan bir şekilde tüketmeniz çok önemlidir.