İslim kebabı diğer adıyla kürdan kebabının yapılışı, malzemeleri bugün MasterChef'te yarışmacılardan yapılması istenmesi üzerine gündeme geldi. Söz konusu İslim kebabı Gaziantep'in meşhur lezzetleri arasında yer alırken, dünyanın bir çok yerinde de lezzetiyle büyük merak konusu olmuştur. Peki İslim kebabı (Kürdan kebabı) tarifi, nasıl yapılır? Malzemeleri neler, evde pratik yapılışı nasıl? Detaylar haberimizde.
İSLİM KEBABI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
5-6 Kişilik tarif - Hazırlık süresi 20 dakika - Pişirme süresi 20-25 dk
Köfte için
500 gr. kıyma
Ekmek içi (ufalanmış) yada galeta unu
Kuru soğan, tuz, karabiber, kimyon
1 yumurta, 2-3 diş sarımsak
Maydanoz (isteğe bağlı)
Diğer Malzemeler:
2 yemek kaşığı salça
Yarım bardak sıcak su
Domates, yeşilbiber
1 kg patlıcan (ince ve uzun tercih edin)
İSLİM KEBABI NASIL YAPILIR?
Köfte harcı için kıyma, rende soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, yumurta, ekmek ve ince kıyılmış maydanozu iyice yoğurun.
Harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Kızgın bir tavada önlü arkalı hafif kızartarak kenara alın.
Patlıcanları ince dilimler halinde kesin. Dilimleri 15 dakika tuzlu suda bekletin. Sonra kurulayıp kızgın yağda fazla karartmadan kızartın. Havlu kağıt koyduğunuz bir tabağa alarak fazla yağı süzdürün.
Sonra iki patlıcan dilimini artı şeklinde tezgâha koyup ortasına bir top köfte yerleştirin ve patlıcanları üzerine kapatın. Birer dilim domates ve biberi yerleştirin ve kürdanla sabitleyin.
Bütün patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra cam fırın kabınıza dizin. Daha sonra salça yada domatesle hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. Biber ve domatesler kızarana kadar fırında pişirin.
İSLİM KEBABI TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Orta yağlı dana kıymayı; damak tadınıza göre bir miktar kuzu kıymayla karıştırabilir, iki kez çektirebilirsiniz.
Rendelenmiş soğanı sıktıktan sonra suyunu kullanmadan da köfte hazırlayabilir, yumurta eklemediğiniz köfteleri bir gün boyunca dinlendirdikten sonra da pişirebilirsiniz.
Uzun süre dinlenen köfte çok daha lezzetli olur.
Kıyma ve malzemeleri yoğururken malzemelerin homojen bir şekilde karıştığından ve birbirleriyle özdeşleştiğinden emin olun. Aksi durumda dağılacaktır.