İshal süresine dikkat! Kanser ya da ülser işareti olabilir

Çocuklarda ve yetişkinlerde ishal vakalarının artması üzerine Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, uzun süren ishallerin kanser, mide-bağırsak ülseri belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Peki, ishal hangi durumda tehlikeli olur, ishal nasıl geçer? İşte gastroenteroloji uzmanından detaylı bilgiler…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Son günlerde çocuklarda ve yetişkinlerde ishal vakaları arttı. İshalin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, "Kronik ishallerin altında çölyak hastalığı, kanser, barsak lenfoması, kanayan mide-barsak ülserleri gibi sebepler yatabilir." dedi.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, ishalin nedenlerinden "İshal nasıl geçer?" sorusunun cevabına kadar tüm detayları açıkladı.

İSHAL NEDİR?

İshal; dışkının kıvamındaki bir değişiklikle (katı formdan yumuşak veya sulu kıvama dönüşmesi) birlikte sayısında artış olmasıdır. Normal sağlıklı bir erişkinde günlük dışkılama sayısı 1-3 kez olup, kıvamı da katı olmalıdır. Haftada 3 defadan az dışkılama kabızlık, günde 3 defadan fazla dışkılama ise ishal anlamına gelmektedir. Kısaca ishal; günde 3 defadan fazla sulu dışkılama anlamına gelir. İki haftadan kısa süren ishale akut ishal denir.

İSHALİN NEDENLERİ

Akut ishallerin çoğu virüslere bağlı meydana gelir ve genelde virüslere bağlı ishallere halsizlik, kırgınlık, bulantı, bazen kusma, bazen hafif ateş eşlik eder ve buna viral gastroenterit adı verilir. Bu tür viral nedenlere bağlı ishaller genellikle 2-3 gün sürer, çoğunlukla kendiliğinden sonlanır, vücutta kalıcı bir hasar bırakmaz.

Akut viral gastroenteritlerin en sık nedeni nörovirüsler, rotavirülser, adenovirüsler, norwalk virüsleri gibi virüslerdir.

Akut gastroenteritlerin diğer bir nedeni ise, kontamine gıda ve su alımıyla vücuda giren bakterilerdir.

Ayrıca yine kontamine su ve gıda alımıyla vücuda giren parazitler de akut ishale neden olabilir.

Bazı ilaçların yan etkisi olarak da akut ishal meydana gelebilir. Başta antibiyotikler olmak üzere, antasitler, magnezyum içeren ilaçlar da ishal yapabilir.

İSHAL NASIL GEÇER?

İshal 2-3 gün süresince, istirahat, bol sıvı alınması, bulantı kusma ve halsizlik, kırgınlık, hafif kas eklem ağrıları gibi diğer yakınmalar için semptomatik tedavi yeterlidir. En önemlisi sıvı kaybının telafisi için bol miktarda sıvı tüketilmesidir.

İshal olduğunda; en önemli durumların başında vücudun susuz kalması anlamına gelen dehidrasyon gelir. Dehidrasyonda; ağız kuruluğu, susama hissi, idrar renginin koyu sarı olması ve idrar sayısının ve miktarının azalması, baş dönmesi, gözlerde ve yanaklarda çöküklük gibi semptomlar ve belirtiler meydana gelebilir.

İSHAL NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

İshal 2-3 günden fazla sürerse, dehidrasyon belirtileri olursa, ateş, karın ağrısı, kanlı ishal, günde 6 dan fazla ishal olursa, sık kusma olursa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurması önerilir.

Akut ishal dışında, 2 haftadan uzun süren, kanlı ishal, ciddi karın ağrısı, ciddi bulantı kusmaya neden olan, ateş, kilo kaybı, gece uykudan uyandıran ishal olduğunda mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

İSHAL TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Gastroenteroloji uzmanı detaylı anamnez ve fizik muayeneden somra gerekirse kan, dışkı ve radyolojik tetkikleri isteyebilir. Tanı konulduktan sonra da uygun şekilde sizi tedavi edecektir.

Kronik ishallerin altında başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, çölyak hastalığı, kanser, mikroskopik kolit, kollajenöz kolit, barsak lenfoması, kanayan mide-barsak ülserleri gibi sebepler yatabilir. Bu nedenle ishal 2 haftadan uzun sürerse muhakkak gastroenteroloji Hekimine gidilmesi önerilmektedir.