HABER MERKEZİ
Gluten alerjisi olan bireylerde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir. Özellikle bağırsak ve mide rahatsızlıkları gluten hassasiyeti olanlarda meydana gelir. İşte detaylar...
Gluten Alerjisi (İntoleransı) Nedir?
Gluten hassasiyeti, vücudun buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olan gluteni tolere edememesi sonucu meydana gelen alerjik bir durumdur. Gluten intoleransı olarak da bilinen bu durumun yaygın görülen hastalık formu çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalarının vücudunda glutenli besinler tüketildiğinde alerjik reaksiyon meydana gelir.
En yaygın görülen gluten alerjisi belirtisi ishal olarak bilinir. Ayrıca midede şişklinlik, gaz ve yorgunluk gibi durumlar da gluten alerjisi semptomları arasında yer alır. Ancak bazı gluten alerjisi vakalarında herhangi bir semptom görülmeyebilir.
Gluten alerjisini tedavi etmenin en temel yolu sıkı bir glutensiz diyet uygulamaktır.Gluten, buğday ve bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Özellikle aşağıdaki besin ve ürünlerde gluten bulunur:
Gluten İçeren Temel Tahıllar:
Buğday
Arpa
Çavdar
Triticale (buğday ve çavdar melezidir)
Kuskus
Bulgur
İrmik
Gluten İçeren Yaygın Gıdalar:
1. Fırın Ürünleri
Ekmek
Poğaça
Simit
Kek, pasta, kurabiye
Kruvasan
2. Makarna ve Hamur İşleri
Makarna (normal olanlar buğdaydan yapılır)
Mantı, erişte
Börekler
3. Kahvaltılıklar ve Atıştırmalıklar
Tahıllı gevrekler (corn flakes, müsli – bazıları arpa malzemesi içerir)
Kraker, cips (özellikle baharatlı olanlar)
Çikolatalı gofretler, bazı şekerlemeler
4. Hazır ve İşlenmiş Gıdalar
Hazır çorbalar
Hazır soslar ve salata sosları (kıvam artırıcı olarak gluten içerebilir)
Şnitzel, nugget gibi pane kaplamalı ürünler
Soya sosu (birçoğu buğday içerir)
5. İçecekler
Bira (arpa içerir)
Malt içecekler