Mor Papatya
İnfluenzaya (grip) karşı tek bir meyveden bahsetmek zor. Fakat bazı meyveler bağışıklık sistemini daha hızlı güçlendiriyor. Bilimsel bulgular ışığında en çok önerilen meyvelerin başında nar geliyor. Narı ise portakal ve kivi takip ediyor.
Birçok insan "İnfluenza için ne iyi gelir?" diye araştırıyor. Uzmanlar, influenzaya karşı dinlenmeyi ve doğal besinler tüketmeyi öneriyor. İnfluenzaya karşı en çok etki eden narın, portakalın ve kivinin faydalarını ve vücuda etkisini yazdık.
NAR İNFLUENZAYA NEDEN İYİ GELİR?
Çok güçlü antioksidanlar (polifenoller, flavonoidler) içerir
Antiviral ve antibakteriyel etki gösterir
Bağışıklık hücrelerini destekler
Vücutta iltihabı azaltmaya yardımcı olur
Enfeksiyon süresini ve şiddetini azaltmaya katkı sağlayabilir
Nasıl tüketilmeli?
Günde ½–1 adet taze nar
Ya da 1 çay bardağı (100–150 ml) taze sıkılmış nar suyu
Şeker eklenmemeli, hazır meyve suları tercih edilmemeli
Mide hassasiyeti olanlar aç karnına tüketmemeli
PORTAKALIN FAYDALARI
C vitamini açısından zengindir
Bağışıklık hücrelerinin (özellikle lökositlerin) fonksiyonunu artırır
Soğuk algınlığı ve gripte iyileşme süresini kısaltabilir
Tüketim önerisi
Günde 1–2 adet taze portakal
Meyve suyu yerine bütün meyve tercih edilmelidir (lif kaybını önlemek için)
KİVİNİN FAYDALARI
Portakaldan bile daha yüksek C vitamini içerir
E vitamini, folat ve lif sağlar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini azaltabilir
Tüketim önerisi
Günde 1 adet kivi yeterlidir
Sabah veya ara öğünlerde tüketilmesi uygundur
Grip döneminde meyve tüketimi için genel öneriler
Meyveler çiğ ve taze tüketilmeli
Aşırıya kaçılmamalı (fazla şeker bağışıklığı baskılayabilir)
Meyveler yoğurt veya kefir ile birlikte tüketilirse etki artabilir
Meyve, uyku, yeterli sıvı alımı ve dengeli beslenmenin yerine geçmez; destekleyicidir