İllere göre tarhana tarifleri! Tarhananın yapılışı ve malzemeleri

Tarhananın yapılışı yaz aylarında araştırılıyor. Tarhana yapımında kullanılan baharatlar ve diğer malzemeler yöreye göre değişse de belli başlı püf noktalar genelde aynı. İllere göre en çok sevilen tarhana tariflerini bir araya getirdik. Tarhananın olmazsa olmaz malzemesi buğday, yoğurt ve baharatlar. İşte tarhana tarifleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Yaz ayları gelince tarhana yapımı da başlar. Peki, tarhana tarifinin püf noktası nedir, en kolay tarhana nasıl yapılır? Tarhana tarifinde kullanılan malzemeler yöreye göre değişiyor. Örneğin, Bursa tarhanasında süt kullanılırken, Beyşehir tarhanasında yoğurt kullanılıyor. Birbirinden farklı tarhana tariflerini incelemeden yaz hazırlığına başlamayın.

Tarhananın yapılışı sanıldığı kadar kolay değil. Kışın sevilen şifa dolu çorbası olan tarhana sofralara gelmek için oldukça zahmetli aşamalardan geçiyor. Bir yanda kullanılan besinlerle diğer yanda güneşten aldığı enerjiyle vücuda faydalı olan tarhananın adım adım tarifini anlattık. İşte illere göre tarhana tarifleri...

BEYŞEHİR TARHANASI TARİFİ

Beyşehir tarhanası tarifinde buğday yarma hâline getiriliyor ve yoğurtlar süzdürülüyor. Yoğurt kazanlarda ayran hâline getirilerek pişiriliyor. Süzme yoğurt, bulgur, tuz, yağ ile suyu karıştırılarak bulamaç hâline getiriliyor. Bu karışım soğuttuktan sonra dinlendiriliyor ve beze hâline getiriliyor. Elde ya da makinelerde yassı hale getirdikten sonra güneş altına bırakılıyor. Tarhana, sofralara serilerek güneşte kurutuluyor.

BURSA KAZAN TARHANASI

Kazan tarhanası Bursa mutfağında önemli bir yere sahip. Yaz aylarında baharatlarla hazırlanan Kazan tarhanası tarifi işinizi kolaylaştıracak.

KAZAN TARHANASI İÇİN MALZEMELER

5 kilo domates

10 Kilo süt (İnek sütü, keçi ve koyun sütü karıştırılabilir)

5 kilo yeşilbiber

10 kilo un

2 kilo nohut

2 kilo göce (kırık buğday)

Tuz

KAZAN TARHANASININ YAPILIŞI

Ev yapımı tarhana hazırlamak sanıldığı kadar zor değil. Öncelikle süt dört gün bekletilerek ekşimesi sağlanır (uyuşturulur). Nohut haşlanarak pişirildikten sonra ezilir, göce haşlanarak pişirilir, domates ve biber pişirildikten sonra suyu süzülerek kevgirden geçirilir, domates ve biberlerin kabukları ayrılır. Büyük bir tencere yada kazana alınan süt, domates, biber, göce ve nohut sürekli karıştırılarak pişirilir. Tarhana küreği adı verilen tahta uzun saplı, spatula ile karıştırırken "kazanın dibi görünmeye başladığında" boza kıvamına gelince, bir kişi karıştırırken başka biri karışıma "un verir". Katı bir hamur haline getirildikten sonra gözerden geçirilerek güneşte üç gün kurutulur. Bez torbalara doldurularak saklanır. Tarhana çorbası kıymalı, zeytinyağlı, tereyağlı, nohut, fasulye ilave edilerek pişirilmektedir. Tereyağı eritildikten sonra salçası ve tarhanası eklenerek soğuk su ile karıştırılarak pişirilir, sıcak olarak servis yapılır.

OSMANİYE TARHANASI

Tarhananın başlıca öğesi olan buğday ilk önce öğütülüp kabuğundan ayrıldıktan sonra odun ateşinde kaynatılıyor. Bez çuvallar içinde bekletilen yoğurt, çörek otu ve dağ kekiği eklenen kaynamış buğday daha sonra küçük bezeler halinde evlerin damları ve açık alanlara serilerek kurutulmaya bırakılıyor.

MARAŞ TARHANASI TARİFİ

Maraş tarhanasının buğday kırması ya da unun yoğurt veya irmikle karıştırılarak birlikte yoğrulması, fermantasyona bırakılması ve öğütülmesiyle elde ediliyor. Firik, çerezlik cips, çorbalık adlarıyla kendine has tadı olan tarhana, tok tutma ve organik olmasıyla her kesimin damak zevkine hitap ediyor.