Yeşil çay rahatlatıcı ve mide şişkinliğini alan bir çay. Yeşil çayın en önemli özelliklerinden biri de kalori yakmasıdır. Yeşil çay zayıflamak isteyenlerin baş ucu çayıdır. Demlenme süresi ise 3-5 dakika arasındadır. İşte detaylar...
Mide rahatsızlıklarına, şişkinliklere ve uyuşukluğa iyi gelen yeşil çayın faydaları merak ediliyor.
ŞİŞKİNLİĞİ AZALTIR
Yeşil çay, şişkinliği azaltmak için mücadele edenler için harika bir seçenektir. Yeşil çay, bağırsak sağlığına ve iltihap önleyici özelliklerine yardımcı olmasıyla bilinir.
Bu çay, sindirim sisteminizi uyarmada önemli olabilecek ve normal durumuna geri dönmesini sağlayan kafein içerir.
BEYİN FONKSİYONUNU İYİLEŞTİRİR
Yeşil çay sizi uyanık tutmaktan daha fazlasını yapar, aynı zamanda beyin fonksiyonunu artırmaya da yardımcı olabilir. Anahtar aktif bileşen, bilinen bir uyarıcı olan kafeindir. Kahve kadar kafein içermez. Ancak kafeinin fazlası kişide gerginlik ve stres yaratacağından ideal miktarda tüketmek adına yeşil çay mükemmel bir seçimdir.
Kafein, adenosin adı verilen inhibitör bir nörotransmitteri bloke ederek beyni etkiler. Bu şekilde, nöronların ateşlenmesini ve dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterlerin konsantrasyonunu artırır.
Şişkinlik sorununu tümden bitiriyor! Bu içecek sağladığı şifayla biliniyor...
Araştırmalar sürekli olarak kafeinin ruh hali, uyanıklık, reaksiyon süresi ve hafıza dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermiştir.
Şişkinlik sorununu tümden bitiriyor! Bu içecek sağladığı şifayla biliniyor...
Bununla birlikte, yeşil çaydaki beyni güçlendiren tek bileşik kafein değildir. Ayrıca kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-theanine içeri. L-theanine, anti-anksiyete etkileri olan inhibitör nörotransmiter GABA'nın aktivitesini arttırır. Ayrıca beyindeki dopamini ve alfa dalgalarının üretimini artırır.
Çalışmalar, kafein ve L-theanine'in sinerjistik etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bu, ikisinin kombinasyonunun beyin fonksiyonlarını iyileştirmede özellikle güçlü etkileri olabileceği anlamına gelir. Pek çok insan, kahveye kıyasla yeşil çay içtiklerinde daha istikrarlı bir enerjiye sahip olduklarını ve çok daha üretken olduklarını bildiriyor.
YAĞ YAKIMINI ARTIRIR
Herhangi bir yağ yakıcı takviye için içerik listesine bakarsanız, muhtemelen yeşil çay içerdiğini görürsünüz. Bunun nedeni, araştırmaya göre yeşil çayın yağ yakımını ve metabolizma hızını artırabilmesidir.
10 sağlıklı erkeği kapsayan bir çalışmada, yeşil çay ekstresi almak yakılan kalori sayısını %4 artırdı. 12 sağlıklı erkeği içeren bir başka çalışmada, yeşil çay ekstresi, plasebo alanlara kıyasla yağ oksidasyonunu %17 artırdı.
Bununla birlikte, yeşil çayla ilgili bazı araştırmalar metabolizmada herhangi bir artış göstermez, bu nedenle etkiler bireye ve çalışmanın nasıl düzenlendiğine bağlı olabilir.Kafein ayrıca yağ asitlerini yağ dokusundan harekete geçirerek ve onları enerji olarak kullanıma hazır hale getirerek fiziksel performansı artırabilir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesinden kaynaklanır. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Araştırmalar, oksidatif hasarın, kanserler de dahil olmak üzere kronik hastalıklara yol açabilen kronik iltihaplanmaya yol açabileceğini göstermiştir.
Antioksidanlar, oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Yeşil çay, güçlü antioksidanların mükemmel bir kaynağıdır.
TİP 2 DİYABETE KARŞI OLDUKÇA ETKİLİDİR
Tip 2 diyabet, insülin direncinden veya insülin üretememekten kaynaklanabilecek yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmayı içerir. Araştırmalar, yeşil çayın insülin duyarlılığını artırabileceğini ve kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini gösteriyor.
Japon bireylerde yapılan bir araştırma, en çok yeşil çayı içenlerin tip 2 diyabet riskinin yaklaşık %42 daha düşük olduğunu buldu. Toplam 286.701 kişiyle yapılan 7 çalışmanın gözden geçirilmesine göre, çay içenlerin diyabet riski %18 daha düşüktü.
UZUN YAŞAMANIZA YARDIMCI OLUR
Yeşil çaydaki bazı bileşiklerin kansere ve kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceği göz önüne alındığında, daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği mantıklıdır.
Bir çalışmada, araştırmacılar 11 yıl boyunca 40.530 Japon yetişkin üzerinde çalıştı. En çok yeşil çayı içenlerin - günde 5 veya daha fazla fincan - çalışma süresi boyunca ölme olasılığı önemli ölçüde daha düşüktü:
Tüm nedenlere bağlı ölüm: Kadınlarda %23, erkeklerde %12 daha düşük
Kalp hastalığından ölüm: Kadınlarda %31, erkeklerde %22 daha düşük
Felçten ölüm: Kadınlarda %42, erkeklerde %35 daha düşük
14.001 yaşlı Japon bireyi içeren başka bir çalışma, en çok yeşil çay içenlerin 6 yıllık çalışma döneminde ölme olasılığının %76 daha az olduğunu buldu.