İlişkileri bitiren 5 sorun

Aşık olmak ve birine değer vermek dünyanın en güzel duygusu. Fakat bir türlü kurulamayan iletişim, saklanan duygular, dile getirilmeyen ihtiyaçlar, yanlış anlaşılmalar ve olağanüstü beklentiler bazen bir şeyleri başlamadan bitiriyor. Peki, uzun ilişki bu kadar zor mu? Tam olarak ne eksik? İşte yanıtlar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

1. ÖZGÜR ALAN TANIMAMAK

Evlilik denilince ya da uzun ilişkiden söz edilince herkesin en çok korktuğu konu özgürlük. Bir ilişkiyi ayakta tutan karşılıklı sevgi, saygı, güvenin hakim olduğu kadar; kişisel alanın, mahremiyetin de korunduğu bir ikili iletişimdir. Çünkü özgür olma hissi insanın en temel ihtiyacıdır. Dolayısıyla sevgi ve özgürlük arasındaki ince çizgiyi karıştırmamak gerekir. Çünkü birbirlerine bireysel özgürlük alanı tanıyan çiftler, ilişkilerinde daha istikrarlı ilerler. Her zaman, her şeyi partneriyle yaşamak isteyen çiftler bir süre sonra bunun oldukça kısıtlayıcı olduğunu fark edip, birbirlerinden uzaklaşmaya başlar.

2. ALIŞKANLIKLARI ZORUNLULUĞA DÖNÜŞTÜRMEK

Herkes farklı kültür ve hayat düzeninden geliyor. Birbirini seven iki insanın aynı koşullardan gelmesi mucizevi bir denklik. Farklılıkların üstesinden gelen duygusal bağlılığı sürdürmek için çiftler alışkanlıklarını bir diğerine yaptırım gücü hâline getirmemelidir. İlişkide çiftler, birbirlerinin duygularını, ihtiyaçlarını anlıyor, kabul ediyor, destekliyor ve birbirlerine rahatça bu ihtiyaçları ifade edebiliyorsa bu ilişki sağlıklı ve gelişmeye açıktır.

3. FEDAKÂRLIK

Fedakârlık ilişkilerde en önemli detaydır. Bu kelimeyi duyduğunuzda aklınıza olağanüstü konuların gelmesine gerek yok. Örneğin, evdeki yerleşik düzeni partnerinizin istediği şekilde değiştirmek ya da ortak bir noktada buluşmak da bir fedakârlıktır. Tabi fedakârlığın bir ilişkiyi beslemesi için karşılıklı olmalıdır. Çiftlerden biri çabalarken diğerinin hiçbir şeyi umursamaması ve duyarsız kalması sizi değersiz hissettirebilir.

4. İLETİŞİM

Birini doyasıya sevmek, körkütük aşık olmak dünyanın en güzel duygusu olabilir. Ama doğru iletişim kuramıyorsanız değerli olan duygu da zamanla değerini yitirir. Boşanmaların çoğu çiftlerin birbirini iyi tanımamasından kaynaklanıyor. Her iki taraf da ilişkiden beklentilerini ve ilişkideki ihtiyaçlarını açık bir şekilde bir diğerine ifade edebilmelidir.

5. TEK TARAFLI DEĞER

Kadın erkek ayırt etmeksizin herkes kendine göre özeldir ve farklıdır. Siz kendinizi prenses gibi hissederken karşınızdaki hiçbir şey gibi hissediyorsa bu hem yorucu hem de karşı tarafı önemsiz hissettirir. Aynı durumun tam tersi de geçerli elbette. İlişkilerde önemli olan sevilme, değer görme, önemsenme ihtiyaçlarını paylaşabilmek. Çiftlerden birinin, sürekli olarak kendini ön plana çıkarması ve karşı taraftan değer beklemesi diğerinde zamanla öfkeye ve değersizlik hissine neden olur.