İlişkilerde kaybetme korkusunun bıraktığı izler

Bazen insan ''kaybetme korkusu'' ile hayatındaki her şeyden taviz vermeye başlar. Bu durum uzun vadede ilişkileri yıpratsa da çiftler bunu hemen fark edemez. Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, ilişkilerde kaybetme korkusunun bıraktığı izleri anlattı.

İlişkilerde bir taraf olduğu gibi her şeyi kabul ederken diğer tarafta kaybetme korkusu iletişimde hatalara neden olur. Zihin sürekli kaybetmekten korktuğunuz kişiye odaklıyken siz kendinizi nasıl ifade edeceksiniz? Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya, Mor Papatya'daki köşesinde hem strese yol açan hem de doğru iletişimi engelleyen bu durumun sebeplerini anlattı.

Yalçınkaya kaybetme korkusunun kişide yol açtığı kayıpları şu şekilde sıraladı:

"Yalnızca ilişki mi; işini, konumunu, değerlerini, mal varlığını… Kişinin bu duyguyu dozunda yaşaması kendisini ve etrafını motive ederken fazla yaşanması durumunda ise korktuğu kaybetme korkusunu yaşaması ile sonuçlanır. Düşünsenize zihniniz sürekli kaybetmekten korktuğunuz kişiye ya da nesneye odaklı, kaybetmemek adına birçok plan yaptığınız A,B,C… gibi alternatiflere sahipsiniz. Siz plan yaparken zihin temelde düşündüğü bilgiden her bir plana serpiştirir. Böylece siz hangi alternatifi tercih ederseniz edin korktuğunuz şeyi yaşıyor olursunuz! Her şeyden önce kişinin kendisine saygısını yitirmeye kadar geldiği bu duygu durumu patolojinin başlamasına sebep olabilir. Takıntı, anksiyete bozukluğu, yoğun stres, depresyon… Ayrıca yaşam kalitenizin düşmesi gibi birçok olumsuz durumu yaşamanıza da neden olabiliyor."

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LİNKİ TIKLAYIN

Kaybetme korkusunu aşmak