İlişkilerde erkeklerin duyguları neden daha hızlı değişir?

Aşkın beyni ve bedeni değiştirdiğini hepimiz kabul ediyoruz. Ancak aşkın etkisinin erkeklere ve kadınlara yansıması farklıdır. Bu yüzden kadınlar sık sık, ''Erkeklerin duyguları neden hızlı değişir, erkekler neden aldatır, erkekler ne ister?'' gibi soruların cevabını zaman zaman araştırır. Bu araştırmalar olası ilişki tuzaklarından koruduğu gibi insanın kendini anlamasına da yardımcı olur. Aşık olup olmadığınızdan, partnerinizin sizi sevip sevmediğinden hâlâ emin değilseniz işte size erkeklerin duygularını anlama kılavuzu...

Amerika'daki bir araştırmaya göre erkekler ayrılıkları daha çabuk atlatıyor. Peki, ilişkilerde neden erkeklerin duyguları daha hızlı değişir? Elbette tüm erkekler böyle değildir. İlişki uzmanlarına göre bilim insanları erkekler ve kadınlardaki aşk durumunu bağlılıkla ayırt ediyor. Çünkü bu aşama, beyni harekete geçiriyor ve davranışlar, duygular üzerinde güçlü etkilere sahip oluyor.

Kadınlar bazen aşık olmanın getirdiği değişikliklerle başa çıkmakta zorlanır. Bu yüzden erkeklerin duygularına tercüman ararlar. Bunu bazen en yakın arkadaşla bazen aileden biriyle bazen de bir terapistle yaparlar. Peki, erkekler?

ERKEKLERİN DUYGULARI NEDEN DAHA HIZLI DEĞİŞİR?

1. Erkekler duygularını daha kapalı yaşamayı sever. Bir araştırma erkeklerin yarısının reddedilmeyi bir ay içinde atlattığını, ortalama bir kadının ise bunu atlatmasının dört ay sürdüğünü belirtiyor. Yani erkekler eski ilişkilerini geçmişte bırakıp yeni flört deneyimlerine, yeni ve farklı bir şeye bakabilirler. Kadınlarda bu durum daha uzun sürüyor.

2. Erkekler duygusal iletişim açısından kadınlarla aynı şekilde güçlendirilmiyor, yetiştirilmiyor veya sosyalleştirilmiyor. İlişkilerde erkekler genç yaşta aile planlaması ve evlilik konusunda kadınlarla aynı baskıyı hissetmeyebilir.

3. Kadınların ilişkilere kurumsal bir gözle bakması, erkeklerin ise anı yaşamaya odaklanması onların duygu durumunu değiştirir

4. Aşk uzmanlarına göre dopamin ve vazopressin kimyasalları bir erkeğin aşık olmaya başlaması için hayati önem taşırken, kadınlar için oksitosin ve dopamindir. Genellikle aşk ya da kucaklaşma hormonu olarak adlandırılan oksitosin, erkeklerde de önemli bir rol oynar, ancak daha sonraki bir aşamada. Erkekler flört ederken ama henüz aşık olmadıklarında testosteron seviyeleri daha yüksektir ve bu da oksitosinin bağlanma etkilerini engeller. Genellikle aşk için gerekli olan hormonlar ve nörotransmiterler, potansiyel bir partnerle çıkarken, tanışırken ve onunla güven inşa ederken yavaş yavaş birikir.

5. İlişki uzmanları erkeklerin aşık olma durumunun cinsellikle bağdaştırılmasının yanlış olduğunu savunuyor. Kısa süreli duygulara neden olabilir, zamanla aşk da olabilir ama tam olarak ilk sebep bu değildir. Böyle olan erkekler ilgisini kaybedebilir, başka kadınların peşine düşebilir ve aşık olacak kadar uzun süre ortalıkta olamayabilir.