Ihlamur, limon ve sarımsak üçlüsüne dikkat! Hastanelik edebilir

Ihlamur, sarımsak, limon, soğan... Koronavirüs salgın sürecinde adını en çok duyduğumuz besinler ve şifalı bitkilere karşı uyaran Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, şifalı bitkilerin bilinçsiz tüketilmesi durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açacağını söyledi. İşte dikkat edilmesi gerekenler...

AA

Şifalı bitkiler, soğan, sarımsak ve limon gibi besinler koronavirüs salgın sürecinde herkes tarafından sık tüketiliyor. Fakat bilinçsiz kullanımın hastanelik edebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, şifalı bitkilerin doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

AA'ya açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, son zamanlarda hastalıklara karşı şifalı bitkilerin yoğun tüketildiğini belirtti.

"BİTKİLER VİRÜSÜ YOK ETMEZ BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR"

Bitki tüketiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası had safhaya ulaştığına değinen Sağıroğlu, şunları söyledi:

"Önüne gelen herkes 'Koronavirüse iyi geliyor' diyor, bitkileri kullanıyor da kullanıyor. Halbuki virüse karşı bunların etkisinin olması imkansız. Sadece bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek maksadıyla birtakım şeyler kullanabilirsiniz. Onda bir anormallik yok ama virüsü öldürmez."

EN ÇOK TÜKETİLEN BESİN VE BİTKİLERE DİKKAT

Sağıroğlu, bitkilerin bağışıklığı güçlendirmesinin de kişiden kişiye değişebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Doktorlar örneğin 'Ihlamuru şu kadar bardak içeceksin' der. Ihlamuru bile fazla tüketince organların bazıları zarar görebilir. Soğanın, sarımsağın, limonun aşırısı nasıl zarar veriyor, aynı şekilde tüm bitkiler için bu geçerli. Aksi takdirde vücudu tahrip ederiz, ileride kitlesel organ, doku yetmezlikleri karşımıza çıkar. Şu an yaşadığımız virüsten daha beter durumlarla karşılaşma ihtimalimiz çok yüksek. Bitkiler de kimyasal. Yapılarında kimyasal maddeler var. Tamamen kimyasal maddelerden meydana geliyorlar. Bu tarz bitkilerin nasıl ve ne şekilde kullanılacağına mutlaka doktor karar vermeli."