Ihlamur birkaç kere ısıtılır mı? Uzmanlar ne diyor?

Kışın soğuk algınlığı için ilaç niyetine en çok tükettiğimiz içeceklerin başında ıhlamur geliyor. Peki, boğazı yumuşatan ıhlamur birkaç kez ısıtılır mı? Cevabı haberimizde…

KADİR TEKİN

Geleneksel içecekler arasında yer alan ıhlamur, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi destekleyici etkisiyle sık tüketiliyor. Ancak birçok kişi, gün içinde hazırladığı ıhlamuru daha sonra tekrar ısıtıp ısıtamayacağını merak ediyor. Peki, uzmanlar bu konuda ne söylüyor? Ihlamur tekrar ısıtılabilir mi?

Türk Fitoterapi Derneği ve bitki çayı uzmanlarının genel görüşü şu noktada birleşiyor:

Demlenmiş ıhlamur ılık şekilde bekletilebilir ve 1 kez daha hafifçe ısıtılabilir.

Birden fazla ısıtılması tavsiye edilmez. Çünkü bitkinin hassas uçucu bileşenleri tekrar tekrar ısıtıldığında hızla kaybolabilir.

Uzun süre oda sıcaklığında bekleyip defalarca ısıtmak, çayın tadında ve etkisinde düşüşe yol açabilir.

Özellikle ısıtma işlemi kaynatma noktasına getirilirse bitkinin faydalı bileşenleri zarar görebilir.

IHLAMUR İÇİN NE ÖNERİLİYOR?

Gün içinde içilmemiş ıhlamuru buzdolabında saklayıp, tüketmeden hemen önce 1 kez kısık ateşte ılındırarak içilebilir.

Ne kadar süre saklanabilir?

Uzmanlar, demlenmiş ıhlamurun:

Oda sıcaklığında 2–3 saatten fazla bekletilmemesini

Buzdolabında 12 saate kadar saklanabileceğini belirtiyor.

12 saatin sonunda ise çayın taze dem avantajını yitirmeye başladığı, bu yüzden yeniden demlemenin daha doğru olduğu ifade ediliyor.

ISITMAK İÇİN EN DOĞRU YÖNTEM

Çayı mikrodalgada değil, ocakta çok kısık ateşte ılındırmak

Kaynatmadan, "içilebilir sıcaklığa" gelince altını kapatmak

Gerekirse içine 1 dilim limon veya 1 çay kaşığı bal ekleyerek tatlandırmak daha sağlıklı bir seçenek olur.