Doğu'nun kış sofrasından eksik olmayan tescilli omaç çorbası tarifi

Kış aylarında Doğu Anadolu'nun şifası omaç aşı. Tescilli yemek olan omaç aşı çorbası Iğdır'da yetişen bitkilerden yapılıyor. Kış sofralarının vazgeçilmez çorbası olan omaç aşının tarifi haberimizde...

AA

Tescilli omaç aşı çorbası Doğu Anadolu'da kış sofralarının vazgeçilmezi. Asırlardır yapılan omaç aşı yöresel bitkilerle hazırlandığı için hem şifalı hem lezzetli. İşte farklı çorba arayanlara nefisöneri...

AA'da yer alan habere göre genellikle Iğdır, Ağrı ile Kars'ta yaygın tüketilen omaç aşı, kış mevsiminde sofralara lezzet katıyor.

YÖREDE YETİŞEN BİTKİLERDEN YAPILIYOR

Yörede yetişen maş fasulyesi, evelik otu, erişte, bulgur ve kurutulmuş erik ile hazırlanan besin değeri yüksek asırlık lezzet, şifalı ve lezzetli olduğu için çokça tüketiliyor.

"Iğdır Omaç Aşı Çorbası" adıyla coğrafi işaret alan lezzet, kente gelen turistlere de restoranlarda ikram ediliyor.

OMAÇ ÇORBASI TARİFİ

Yöresel yemek ustalarından Pınar Bindik ise omaç aşının kışın yörede çokça tüketildiğini anlattı. Yemeğin yapılışından bahseden Bindik, şunları söyledi:

"Maş fasulyesi ya da diğer adıyla börülce katılıyor. Yine yöremizde yetişen ekşi erik ve erişte katılarak hazırlanıyor.

Özellikle kış aylarında pişirdiğimiz bu aş, soğuk algınlığına iyi geliyor. Soğuk algınlığından hasta olanların hep arzuladığı ve doyurucu özelliği olan bir yemeğimizdir. Ben annemden öğrendim, geçmişten günümüze gelen bir lezzetimizdir. Coğrafi işareti olan omaç aşımız, geçmişten günümüze gelen yemek kültürümüzün biz parçasıdır."

HASTALIKLAR İÇİN SIK TÜKETİLEN ÇORBA

Vatandaşlardan Sakine Alagöz de omaç aşının yöre sofrasının zenginliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bu bizim kışın tükettiğimiz, vazgeçilmez yemeğimizdir. Omaç aşı bizim hastalıkta, sağlıkta sürekli severek tükettiğimiz, sevdiğimiz aşımızdır." ifadelerini kullandı.

Zayıflamak için yulaf ve keten tohumu ne zaman tüketilmeli?

15 tatile özel revani tarifi

Zayıflamak için yulaf ve keten tohumu ne zaman tüketilmeli?