AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
ÖZEL HABER
Her yıl Ramazan ayında iftar sonrası bazı sağlık sorunları medyana geliyor. Bu konu da yüzyıl önce İbn-i Sina'nın uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. Yıllardır yanlış açılan oruç konusunda uyarıda bulunan İbn-i Sina bazı kriterlerin altını çizdi.
Duyunca basitmiş gibi gelen ancak ileri zamanlardaki sağlık sorunlarını bile tetikleyen oruç açma süresi hakkında yanlış olan bilgileri sizler için derledik. İbn-i Sina yüzyıllar önce uyarıda bulunduğu orucu açarken yapılan o hata haberin detayında yer alıyor.
Mor Papatya Özel Haber
Yıllardır iftar sofrasına oturup Ezan-ı Şerifi okunduktan sonra çoğu kişi su ya da çorbayla orucunu açmaya çalışır. Ancak yapılan araştırmalarda oruç sıvı bir besinle açıldığında mide ve bağırsaklarda rahatsızlıklar medyana gelir. Bu da akıllara ilk olarak Peygamber Efendimiz (sav)'in sünnetini getirdi.
Hz. Muhammed (sav) rivayetlere göre; orucunu ya bir hurma ya da 2 zeytin ile açardı. Bunun amacı ise gün boyu duran mide asidi birden hareket etmez. Aldığı katı besini enzimlemek için harekete geçer. Ancak direk sıvı alındığında mide asidi yemek borusuna ya da bağırsaklara kaçma ihtimali var. Mide asidi dengesi kaybettikçe yemek borusunda yanma bağırsaklarda ise sağlıklı bakteriler ölür.
İbn-i Sina 'da aynı şekilde şifa kitaplarında bu uyarıyı yeniledi. Dünyaca ünlü İslam Alimi ve Hekimi İbn-i Sina hurma, kuru kayısı, kuru incir ya da zeytin ile oruç açmanın sindirim sistemine olan faydalarını hatırlattı. Bağırsakları yumuşatan ve vücudun ihtiyacı olan lif kaynağını kolayca sağlayan bu besinlerle oruç açmak en doğru iftar açma yöntemidir.
Ayrıca sıcak çorba mide asidinin dengesini bozar bu besinlerden sonra yarım su bardağı su içilerek ılık çorba ile devam edilmeli.