İftardan sonra meyve tüketmek sağlıklı mı? Uzmanı açıkladı: O meyveyi yerseniz...

Ramazan ayında oruç tutmak son derece sağlıklı olsa da yapılan bazı beslenme hataları sindirim sorunlarına yol açabiliyor. İftar öğününden sonra genellikle birçok insan meyve tüketiyor. Uzmanlara göre öyle bir meyve var ki iftardan sonra yerseniz kan şekerini düzenliyor, saatlerce tok tutuyor, tatlı krizlerini engelliyor. Peki iftar öğününden sonra meyve tüketmek sağlıklı mı? İftardan sonra meyve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler neler? İftardan sonra meyve ne zaman tüketilmeli? İftardan sonra yenen meyve kan şekerini nasıl etkiler? İftar yemeğinden sonra hangi meyveyi yemek daha sağlıklıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç , Elif Çarman'ın sorularını cevapladı. İşte detaylar...

ELİF ÇARMAN

Ramazan ayında birçok kişi iftardan sonra meyve tüketiyor. Vitamin açısından oldukça zengin olan meyveler, tatlı krizlerini de önleyebilir. Uzmanlara göre iftardan sonra meyve yemek, beyaz un ve beyaz şekerden zengin olan şerbetli ya da sütlü tatlıların tüketimine olan isteği azaltabilir.

İFTARDAN SONRA MEYVE YEMEK SAĞLIKLI MI?

Uzmanlar özellikle ramazan ayında iftar öğününden 2 saat sonra meyve tüketilmesinin altını çiziyor. Öte yandan iftardan sonra meyve tüketmek susuzluğun önüne geçebilir ve sindirimi hızlandırabilir. Peki iftar öğününden sonra meyve tüketmek sağlıklı mı? İftardan sonra meyve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler neler? İftardan sonra meyve ne zaman tüketilmeli? İftardan sonra yenen meyve kan şekerini nasıl etkiler? İftar yemeğinden sonra hangi meyveyi yemek daha sağlıklı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç , Elif Çarman'ın sorularını cevapladı. İşte detaylar...

İftar öğününden sonra meyve yemek sağlıklı mı, dikkat edilmesi gerekenler neler?

Evet, iftar öğününden sonra meyve yemek sağlıklıdır, ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Meyve tüketilirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Özellikle meyveler mevsiminde ve taze olarak tercih edilmeli, meyve suyu şeklinde tüketilmemelidirler. Meyve sularında 3-4 porsiyon meyvenin yer alacağı unutulmamalıdır.

İftardan sonra meyve ne zaman tüketilmeli?

İftar öğününden 2 saat sonra meyvenin tüketiliyor olması kan şekerinde gelişebilecek ani yükselişi önlemeye yardımcı olur. Özetle, iftardan sonra ölçülü şekilde meyve tüketmek sağlıklıdır ve tatlı ihtiyacını doğal yoldan karşılamak için iyi bir alternatiftir.

İftardan sonra meyve tüketiminin faydaları nelerdir?

Meyveler vitamin ve mineral kaynağı olarak beslenmemizde önemli bir yere sahiptirler. Günlük olarak ihtiyacımız olan vitamin ve mineral ihtiyacımızı sağlamaya katkıda bulunurlar.

KABIZLIĞI ENGELLER

Meyveler posa içeriği bakımından zengindirler. Böylelikle sindirimi destekler ve kabızlık gibi sorunların yaşanmasını engellerler.

SUSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇER

Meyvelerin su oranı yüksektir. Vücuda sıvı sağlamış olurlar ve susuzluğun önüne geçerler.

TATLI KRİZLERİNİ ÖNLER

İftar sonrasında meyve tüketmek, beyaz un ve beyaz şekerden zengin olan şerbetli ya da sütlü tatlıların tüketimine olan isteği azaltır. Meyveler doğal besin kaynakları olup sindirilmesi kolaydır.

İftardan sonra yenen meyve kan şekerini nasıl etkiler?

İftar öğününde sonra meyve tüketiminin kan şekerine olan etkisi, meyvenin türüne, porsiyon miktarına göre farklı yollarla kan şekerini etkileyebilmektedir. Meyveler doğal olarak fruktoz ve glikoz içerir. Glikoz kan şekerini hızlı yükseltirken, fruktoz daha yavaş emilir.

Hangi meyve kan şekerini yükseltir?

Kan şekerini daha hızlı yükselten meyveler ''yüksek glisemik indeksli'' daha yavaş yükselten meyveler ise ''düşük glisemik indeksli'' olarak adlandırılırlar. Yüksek glisemik indeksli meyvelere örnek olarak; kuru meyveler (kuru incir, kuru kayısı, hurma vb.), muz, kavun, karpuz gibi meyveler verilebilir. İftar öğününden sonra düşük glisemik indeksli meyvelerin tercih edilmesi kan şekerini daha yavaş yükseltir. Böylece daha uzun süre tokluk sağlarlar. Düşük glisemik indeksli meyvelere örnek olarak elma, armut, kivi, çilek verilebilir.

İftardan sonra hangi porsiyonlarda meyve tüketilmeli?

İftar öğününden sonra meyve tüketirken kan şekerini aniden yükseltmemek için öncelikli olarak büyük porsiyonlar tercih edilmemelidir. Meyve tercihi düşük glisemik indeskli meyvelerden yana yapılmalıdır. Posa içeriği yüksek olan armut, elma, kivi, ananas, çilek gibi meyvelerin tercih edilmesi kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Özellikle mevcut bir insülin direnci, diyabet ya da hipoglisemi varlığında meyvenin yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi protein veya yağ içeren besinlerle tüketilmesi kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar ve aynı zamanda daha uzun süre tokluk sağlamaya yardımcı olur.

İftar yemeğinden sonra hangi meyveyi yemek daha sağlıklıdır ve etkileri nelerdir?

İftar öğünü sonrasında meyve tüketirken düşük glisemik indeksli, posa içeriği ve su içeriği yüksek olan meyveleri tercih etmek daha sağlıklıdır.

İşte iftar sonrası tüketilebilecek kan şekerini hızlı yükseltmeyen en iyi meyveler ve etkileri:

Elma ve armut: Düşük glisemik indekse sahiptirler. Posa içeriği bakımından zengindir ve sindirime yardımcı olarak tokluk sağlamaya yardımcıdırlar. Kan şekerini ve kan basıncını dengeler. Su içerikleri yüksektir.

Kivi: Düşük glisemik indekse sahiptir. İyi bir C vitamini kaynağıdır. Posa içeriği bakımından zengindir. Sindirime yardımcı olarak tokluk sağlar. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Su içeriği yüksektir.

Ananas: Düşük glisemik indekse sahiptir. İyi bir C vitamini kaynağıdır. Göz sağlığına iyi gelir. Kan şekerini dengeler, ani bir kan şekeri yükselişine neden olmaz. Antioksidan kaynağıdır. Vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklığı güçlendirir. Kan dolaşımını iyileştirir, kan basıncını dengeler. Su içeriği yüksektir.

Portakal: İyi bir C vitamini kaynağıdır. Posa içeriği bakımından zengindir. Sindirime yardımcı olarak tokluk sağlar. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Kan basıncını dengeler ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Antioksidan kaynağıdır. Su içeriği yüksektir.