İftardan sonra egzersiz yapmanın faydası var mı?

Ramazan ayında egzersiz ve spor konusuyla ilgili kafalarda birçok soru işareti yer alıyor. İftardan hemen sonra egzersiz yapmanın faydası var mı? Ramazan'da spor ne zaman yapılmalı? gibi birçok sorunun cevabını Doç. Dr. Özlem Kırandı'ya sorduk. Ramazan'da egzersizlere devam edilmesi gerektiğini belirten Kırandı, iftardan 2 saat sonra egzersizi önerdi. İşte Ramazan'da spor ve egzersiz önerileri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

İnsanların Ramazan ayında, egzersiz ve spor yapmaya ara verip vermeme konusunda kafalarında çokça soru işaretleri yer alıyor. Bir yandan pandemide sporun gerekliliği diğer yandan oruçla gelen kararsızlık... Ramazan'da egzersiz konusunda en çok yapılan hatalardan biri iftardan hemen sonra spor yapmak. Peki, Ramazan'da ne zaman spor yapılmalı?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Özlem Kırandı, Ramazan'da egzersiz ve spora devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

RAMAZAN'DA EGZERSİZ VE SPOR ÖNERİLERİ

İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doç.Dr. Özlem Kırandı, Ramazan'da spor ve egzersiz için şunları önerdi:

"Ramazan ayı kişilerin beslenme düzenleri açısından "normal"in dışına çıktıkları bir dönemdir. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler 16-17 saate varan bir zaman dilimi boyunca besin tüketmemektedirler ve bu nedenle kişilerin metabolizma hızında ve bağışıklık sistemlerinde düşüş meydana gelmektedir. Bu olağandışı durumu telafi etmek adına kişilerin egzersize yönlendirilmeleri büyük önem taşır. Egzersiz ile birlikte kişilerin metabolizma hızı artar ve bağışıklık sistemleri güçlenir. Ramazan ayı içerisinde oruç tutan kişiler egzersiz yapmak istiyorsa iftardan 1-2 saat önce veya iftardan 1-2 saat sonra yapmalıdır. Spor Bilimciler tarafında egzersiz yoğunluğu düşük tutularak, 30-45 dakikalık yürüyüş, pilates, yoga gibi egzersizler önerilmektedir."

EGZERSİZ VÜCUDA UYUM SAĞLAMALIDIR

Vücutta fiziksel aktivite ve düzenli spor yapma alışkanlığının önemli olduğunu belirten Kırandı, şu şekilde uyardı:

"Her zaman söylediğimiz gibi kişisel program önemlidir. Egzersizlerde şiddet önemlidir, uyku çok önemlidir. Rastgele değil, bu gibi durumları iyi değerlendirerek planlama yapılmalıdır. Bu döneme ait ve kişiye uygun programlar ile egzersiz ve beslenme, Ramazan ayı içerisinde oruç tutan insanların bedensel sağlıklarına uyarlanmalıdır."

EGZERSİZ SIKLIĞINA DİKKAT

İnsanların ramazan ayında, egzersiz yapmaya ara verip vermeme konusunda birçok kişinin kafasının karışık olduğunu belirten Doç. Dr. Kırandı, şu bilgileri verdi:

"Bulunduğumuz dönem ve koşullardan ötürü; yaşamımızın daha hareketsiz hâle gelmesi ve vücut direncimizin her zamankinden yüksek olması gerekliliği olduğu için; egzersize ara vermek çok doğru bir tercih olmayacaktır. Ancak oruçta uzun süreli açlık ve susuzluktan ötürü egzersiz sıklığı, şiddeti ve zamanlaması yeniden planlanmalıdır."

EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özlem Kırandı, Ramazanda egzersiz düşünenlere önerilerini şöyle sıraladı:

"Egzersiz planlamasında öncelikle kişinin sağlık durumu göz önüne alınmalıdır.

Diyabet, tansiyon hastalığı vb. olduğu halde oruç tutan kişilerin; uyku enerjilerini tam aldıktan sonra sabah erken saatlerde veya iftar sonrası orta tempolu yürüyüşler yapması doğru olacaktır.

Düzenli spor yapan kişiler ise aynı saatlerde rutin egzersizlerinin şiddetini hafifleterek devam edebilirler."