Nursena Sarıtaş
Üç aylara oruç tutarak girmek isteyenler iftarı en güzel şekilde geçirmek istiyor. Regaip Kandilinde iftar menüsü arayanlara pike gibi lavaş tarifi hazırladık. Pike gibi diyoruz çünkü lavaşın görüntüsü pikeyi andırıyor. Yanına etli veya sebzeli bir yemek tercih edebilirsiniz. Lavaş bizden, iftar menüsü sizden...
MALZEMELER
2 çay kaşığı maya
2 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağından az süt
Yarım yemek kaşığı tereyağı
TARİFİ
Bir kapta çavdar ununu, çok amaçlı unun yarısını, mayayı ve tuzu bir karıştırın.
Sütü bir tencerede ılık olana kadar ısıtın ve ekleyerek karıştırın. Süt karışımını un karışımına ekleyin.
Karıştırırken oda sıcaklığındaki tereyağını parçalara ayırın ve hepsini eklemeye devam edin.
Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru bir fırın havlusuyla örtülü bir kapta yaklaşık 60 dakika mayalandırın.
Hamuru 4 parçaya bölün. Her parçayı önce normal bir oklava ile yuvarlak bir daire olacak şekilde açın.
Oklavayı dişli kullanırsanız gofret görüntüsü elde edebilirsiniz.
Her yuvarlak pideyi yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 30 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Fırını 220°C'ye önceden ısıtın. Lavaşları pişirin. Afiyet olsun...