KADİR TEKİN
İftara şerbetli tatlı sevenler nevzine tatlısı tarifini araştırıyor. Peki, nevzine tatlısı nasıl yapılır?
Nevzine tatlısı, özellikle Kayseri mutfağının meşhur ve çok sevilen tatlılarından biridir. Hem şerbetli hem de tahinli olmasıyla farklı bir lezzet profiline sahiptir.
NEVZİNE TATLISININ PÜF NOKTALARI
Nevzine tatlısının tam kıvamında ve lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var.
Hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Un kontrollü eklenmeli.
Yoğurt, tahin ve pekmez oranı tatlının hem kıvamını hem de lezzetini etkiler. Aşırıya kaçmadan koyulmalı.
Karbonat limonla etkinleştirilirse tatlının daha yoğun ve kıyır kıyır olması sağlanır.
TATLININ ŞEKİLLENDİRİLMESİYLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR
Hamuru fırına yayarken elinizle bastırarak düzgünce yayın. Üzerine çatal ya da bıçakla desen vermek hem klasik görünüm hem de pişme dengesine katkı sağlar. Cevizlerin bolluğu tatlının zenginliğini arttırır.
NEVZİNE TATLISI NASIL PİŞİRİLİR?
Tatlı 180 derecede üzeri güzelce kızarana kadar pişirilir. Hamur kalınsa içi de iyice pişmeli, bekletilmeden erken çıkarılmalıdır. Kontrollü pişirin; altı da güzelce kızarmalı.
ŞERBETİ İÇİN PÜF NOKTALAR
Şerbet soğuk, tatlı sıcak: Klasik kural burada da geçerlidir. Tatlıya hazırlanıp soğutulmuş şerbet dökülmeli. Şerbeti çok koyu olmamalı, hafif akışkanlar olmalı. Aksi halde çekmez veya ağır olur. Şerbette birkaç damla limon suyu ekleyin, şekerlenmesini önler.
NEVZİNE TATLISI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
125 gram tereyağı(oda sıcaklığında bekletilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı sirke
1/2 su bardağı tahin
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
ŞERBETİ İÇİN:
2,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3 damla limon suyu
1/2 su bardağı üzüm pekmezi
SÜSLEME İÇİN:
1 top dondurma
4 yemek kaşığı pekmez
NEVZİNE TATLISI TARİFİ
1. Nevzine tatlısı tarifini mutlaka tarif defterinize not alın. Çünkü hem pratik hem de lezzetli. Öncelikle şerbetini hazırlamak için; su ve toz şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 3 damla limon suyu sıkın ve ocağın altını kısın.
2. Pekmezi de üzerine ilave edin ve 5 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Derin bir kâsede, oda sıcaklığında tereyağı, sıvı yağ, süt, sirke ve tahini karıştırın. 4 su bardağı unu ve kabartma tozunu karışımın içerisine azar azar ilave edin ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yoğurun veya spatula yardımıyla karıştırın.
3. Yağlanmış ve ısıya dayanıklı bir kabın içerisine bu karışımı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin.
4. Fırından çıktıktan sonra 5 dakika oda sıcaklığında bekletin ve pekmezli şerbeti her yerine gelecek şekilde dökün.
5. Yaklaşık 15-20 dakika şerbeti çekmesini bekledikten sonra dilimleyerek, üzerine yeşil fıstık ya da bir top dondurma ilave edebilirsiniz. Nevzine tatlısı ikrama hazır. Afiyet olsun...