İftar menüsüne tescilli Kilis tava tarifi! 40 yıllık usta püf noktasını verdi

Kilis'te iftar menüsünün vazgeçilmezi Kilis tava oluyor. Kıymayla yapılan tescilli lezzetin püf noktası zırh ve kullanılan malzemeler. İşte iftar menüsüne farklı yemek arayanlara 40 yıllık ustadan Kilis tava tarifi...

AA

Kilis'te iftar menüsüne hazırlık yapanların bir numaralı yemeği Kilis tava. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan Kilis tavanın yapımı sanıldığı kadar zor değil.

KİLİS TAVA NASIL YAPILIYOR?

Yörede doğal ortamda yetişen kuzunun etinin usta ellerde zırhtan geçirilmesiyle yapılan Kilis tava, domates, sarımsak, maydanoz, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor.

Genellikle kentte faaliyet gösteren kasapların hazırladığı, tüm malzemelerin yoğrulduktan sonra tepsiye dizilip üzeri domates ve biberlerle renklendirilen Kilis tava, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor.

Pideyle tüketilen Kilis tava, kendine has lezzetiyle ramazan ayında da iftar sofralarını süslüyor.

Kente yaklaşık 40 yıldır kasaplık yapan Uğur Kırşanlıoğlu, Kilis tavanın kentin önemli bir lezzeti olduğunu ve her dönem büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Kilis Belediyesinin girişimleriyle 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen yemeğin il dışından da rağbet görmeye başladığını dile getiren Kırşanlıoğlu, ramazanda lahmacun, oruk kebabı, patlıcan kebabı da yaptıklarını ancak en çok Kilis tavanın talep gördüğünü belirtti.

KUZU ETİYLE YAPILIYOR

Kente gelenlerin mutlaka Kilis tava yediğini ve siparişlere zor yetiştiklerini ifade eden Kırşanlıoğlu, şunları anlattı:

"Kilis'te en çok tüketilen yemek Kilis tava. Kuzu etiyle yapılıyor. Malzemeleri zırhtan geçirip taş fırında pişiriyoruz. Emek istiyor. Normal zamanlarda çok tüketiliyor. Ramazanda da Kilis tava olmazsa olmazlarımızdandır. İftar için en çok tercih edilen yemek Kilis tavadır. Lahmacun da yeniliyor ama en çok tava tüketiliyor. Çok yoğun bir talep var. Herkesi Kilis tava yemeye davet ediyorum."