İdeal diş fırçalama süresi ne kadardır?

Ağız ve diş bakımı sağlığımızın bir parçasıdır. Dişleri fırçalamadan önce bazı bilgilere hakim olmak gerekiyor. Peki en doğru diş fırçalama tekniği nasıldır? Diş fırçalama süresi ne kadardır?

Diş ve dil temizliği oldukça önemli. Özellikle günde 2 kez diş fırçalamak gerekiyor. peki diş fırçalamanın püf noktaları neler? İşte yanıtı...

İDEAL DİŞ FIRÇALAMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Öncelikle yumuşak bir diş fırçası tercih etmelisiniz. Alt ve üst çene dişlerimizi ayrı ayrı fırçalamanız gerekmektedir. Ağzınızı açtıktan sonra diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla diş, dişeti birleşimine yerleştirin. Dişlerin dudak- yanak, dil ve damağa bakan yüzeylerini diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yaparak temizlemeniz gerekmektedir. Aynı hareketi her diş için 5'er tekrarlayın. Alt ve üst azı dişlerinizin çiğneme yüzeylerini fırçanızı ileri geri hareket ettirerek temizleyin. Ön dişlerinizin dil ve damağa bakan yüzeylerini temizlemek için fırçanızı dik pozisyonda tutabilirsiniz. İdeal fırçalama süresi 2 dakikadır.

DOĞRU FIRÇALAMA TEKNİĞİ NEDİR?

Sert ve yanlış fırçalama tekniği; diş eti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca tam temizlik etkisi sağlanamadığında çürük ve diş eti hastalıklarını önlemek zorlaşmaktadır. Diş fırçası satın alma kararı da önemlidir. Piyasada çok çeşitli ve cazip gözüken pek çok ürün olması seçim yapmanızı zorlaştırabilir. Bu nedenle seçim yaparken onaylanmış ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ürünleri satın almaya dikkat etmelisiniz.

DİŞ FIRÇASI SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

Fırça seçimi, kullanıcının yaşına ve becerisine (sağ el-sol el kullanımı) göre gövdesi olmalıdır. Böylece fırça etkili ve kolay bir şekilde kullanılabilecektir. Fırçanın başı (fırça kıllarının bulunduğu bölge) her hastanın gereksinimine uygun ebatta olmalıdır. Kabul edilebilir uluslararası endüstri standartlarının (ISO) açıkladığına dayanarak yumuşak fırça kılları kullanılmalıdır. Fırça kılı yapısı birbirine yakın olmalı ve diş eti kenarınca plak temizliğini artıracak yapıda olmalıdır. Kolay temizlenebilir olması ve nemden etkilenmemesi gibi özellikler de yukarıdaki maddelere eklenebilir.

DİŞLER ARASI NASIL TEMİZLENİR?

Sadece diş fırçalama, diş yüzeylerinin ancak beşte üçünü temizler. Bu yüzden temizlenmeyen diş aralarında oluşacak bakteri plağını temizlemek özel bir bakım gerektirir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları özellikle bu bölgelerde başladığı için her gün düzenli olarak diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılmalıdır.