Elif Çarman
Nefes darlığı, öksürük, balgam gibi belirtiler gösteren karaciğer rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde daha büyük hastalıklara yol açabilir. İbn-i Sina, karaciğer rahatsızlıklarına binlerce yıl önce yazdığı el-Kanun fi't Tıbb adlı kitabında da yer vermişti.
Karaciğer rahatsızlıkları hayatı olumsuz yönden etkileyebilir. Birçok insan karaciğer rahatsızlıklarına doğal yöntemler ile tedavi bulmak istiyor. Binlerce yıl önce Osmanlı Devleti'nin önemli hekimlerinden biri olan İbn-i Sina, kaleme aldığı kitabında karaciğeri yeniden doğmuş gibi yapan reçeteye yer verdi.
Osmanlı Devleti ve dünyada önemli hekimlerden biri olan İbn-i Sina hala günümüzde karaciğer rahatsızlıklarına ışık tutuyor. İbn-i Sina özellikle karaciğer sağlığı için sirke ve süsen çiçeği karışımını öneriyor.
İbn-i Sina asırlar önce süsen çiçeğinin faydalarını kitabında yazdı. İbn-i Sina'nın araştırmalarına göre süsen çiçeği adeta karaciğeri yeniden doğmuş gibi tüm toksinlerinden arındırabiliyor.
İbn-i Sina'nın özel reçetesi olan süsen çiçeği ve sirkenin karaciğer üzerindeki etkileri, geleneksel tıp uygulamalarında sıklıkla başvurulan yöntemlerinden biridir. Süsen çiçeği ve sirke, karaciğeri toksinlerinden arındırır, iltihabı temizler, karaciğeri yeniler ve fonksiyonların güçlenmesine yardımcı olur.
Isıtıcı, olgunlaştırıcı ve temizleyici etkileri vardır.
Katı balgamı temizler ve atar.
Cilt lekelerini temizler.
Sert apse ve sıracaları yumuşatır.
Kötü yaraları iyileştirir.
Sirke ile içilirse kas spazmı ve nekrozlarına iyi gelir.
Kronik baş ağrısını giderir.
Pişirildikten sonra gargara olarak kullanılırsa diş ağrılarına iyi gelir.
Kulak uğultusu ve kronik nezlelerde kullanılır.
Burun delikleri iltihaplarını giderir.
Öksürük, zatürre ve nefes darlığında kullanılır.
Sirke ile içilirse tüm zehirlere karşı etkilidir.
Karaciğer ve dalak ağrılarına iyi gelir.
Nasıl Tüketilmelidir?
Sirke ve süsen çiçeğini birlikte kullanmanın etkili bir yolu;
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı kurutulmuş süsen kökü veya çayı,
1 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi,
1 bardak sıcak su,
1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)
Hazırlık:
Kurutulmuş süsen kökünü sıcak suya ekleyin ve 5-10 dakika demleyin.
Süzerek içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyin.
Karışımı iyice karıştırarak ılık halde tüketin.
Tüketim Önerisi:
Sabahları aç karnına veya yemeklerden 30 dakika önce günde 1 kez içilebilir. Haftada 2-3 kez kullanmak yeterli olabilir.