AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Tıp ve bilim tarihinde önemli çalışmaları olan İbn-i Sina, mutfakların demirbaşı sirke hakkında da birçok araştırma yapmış ve ilaçlarında kullanmıştır.
El-Kanun fi't-Tıb adlı eserinde sirkenin tıbbi özelliklerinden ve kullanım alanlarından bahseden İbn-i Sina sirkenin hangi hastalıklara iyi geldiğini detaylandırıyor.
İbn-i Sina, sirkenin sindirimi kolaylaştırıcı etkilerinden bahseder. Özellikle ağır yemeklerin ardından tüketildiğinde mideyi rahatlatabileceğini belirtir.
Sirkenin kanı temizlediği ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğu ifade edilir.
Sirke, İbn-i Sina'nın yazılarında enfeksiyonları ve iltihaplanmaları azaltıcı bir madde olarak tanımlanır.
Sirke, antiseptik özelliklerinden dolayı cilt yaralarının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca cildi temizleyici etkileri olduğuna inanılır.
İbn-i Sina'nın sirke hakkındaki bu değerlendirmelerinin yanında modern tıp da sirkenin bazı antiseptik ve sindirime yardımcı etkilerini doğruluyor.
İBN-İ SİNA'DAN SİRKENİN FAYDALARI
Zeytinyağı ya da gül yağı ile beraber lokal olarak ateşin eşlik ettiği baş ağrılarına iyi gelir
Solunum yollarını açar, kronik öksürük ve ortopneye iyi gelir
Mide için iyidir, iştahı açar
Kurutucu, çözücü ve parçalayıcı etkisi vardır
Akıntılara karşı etki gösterir
Kanamada kullanılır
Şişlikleri engeller
Sindirimi kolaylaştırır
Balgama karşı etki gösterir.
Sirke ile birlikte ciltteki ekimozlar üzerine sürülür
Kangrenin ilerlemesini engeller
Uyuz, herpes ve şarbonda da kullanılır
Periferik sinirlere iyi gelmez
Kükürt ile gut hastalığında lokal olarak kullanılır
Gargara olarak kullanıldığında diş eti ve dişlere faydalıdır
Sıcak sirke buharı işitme bozukluğuna iyi gelir
Haşere sokmalarında lokal olarak uygulanır
Yabani üzümden elde edilen sirke tuzlandıktan sonra kuduz köpek ısırmalarında kullanılır.