İbn-i Sina'nın 1000 yıllık ilmi! Mizacına göre nasıl birisin? Su, ateş, toprak, hava

Mizaç ilmi İbn-i Sina'nın da hastalarını tedavi ederken faydalandığı bir bilimdi. Mizaç ilmine göre insanlar demevi, safravi, balgami ve sevdai olmak üzere 4 ayrı gruba ayrılırlar. Her grubun kendi içerisinde özellikleri ve kişilik yapıları vardır. İşte İbn-i Sina'dan bu yana mizaç ilmi ve özellikleri...

Mizaç ilmine göre kişiler mizaçlarına yani yaratılışlarına uygun tedavi edilmemeli. Ayrıca her grubun yatkın olduğu hastalıklar var. Peki mizaç ilmi nedir? İşte detaylar...

MİZAÇ İLMİ NEDİR?

İbn-i Sina ve Galen' in yanı sıra Hipokrat, kadim tıp hekimleri hastalarını mizaç ilmi ile tedavi etmekteymiş. Mizaç ilmine göre dünyadaki canlı, cansız her varlık 4 temel unsurdan oluşmaktadır. Bu temel taşlar; Demevi - Hava, Balgami - Su, Safravi - Ateş ve Sovdavi – toprak şeklindedir. Bu dört ana temel canlı, cansız varlıkların mizacını belirlemektedir. İnsan vücudunda yer alan sıvıların karşılığı ise hılt olarak isimlendirilmektedir. Demevi - Hava temelinin karşılığı kan iken Balgami - Su temelinin karşılığı balgam olmaktadır ayrıca Sovdavi – toprak temelinin karşılığı sovdadır. 'Sovda; Kelimesi ise vücudumuzdaki kanın en alt tabakasında bulunan siyah tortuya delinen sevdadan gelmektedir.' Sevdanın bir diğer adıda sovda' dır. Safravi - Ateş temelinin karşılığı ise Safra' dır. Safra' nın büyük oranda su, safra tuzları, yağ ve bilirübinden oluşmaktadır. Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir. Sadece hekimler, ilim sahibi insanların değil her meslek erbabı ayrıca bireylerin insanları daha iyi tanıması ve nasıl davranacağını bilmesi bakımından çok önem bir rol teşkil etmektedir. Uygulandığında insanlar üzerinde ciddi bir şekilde karşılık bulan Mizaç İlminin yaşantımızda, arkadaşlıklarımızda ve hatta kullanmakta olduğumuz tüm eşyalarda dahi çok önemli faydalar oluşturduğunu görmek mümkündür.

Demevi Mizaç- HAVA – Sıcak Nemli

Yumuşak, nemli ve sıcak derileri vardır. Deri üzerinde büyük ve geniş gözeneklere sahiptirler ki bunun belirtisi iyi bir şekilde terlemeleridir. Ellerindeki damarlar açık ve belirgindir. Deri rengi buğday tenli (esmerimsi) veya pembemsidir. (gül rengine yakın) gözdeki beyaz kısım kırmızıya çalar. Gözbebeği kestaneye çalan koyu ve siyahtır. Saçı, sık ve esnektir. Saç rengi: siyah, koyu, açık ve genellikle sıktır. İdari müdürlük ve yöneticilik vasıfları gelişmiştir. Kan mizaçlı kişilerde görülen hastalıklar, yine kana bağlı olarak kalp ve beyin krizi, yüksek tansiyon ve cilt hastalılarıdır.

Safravi Mizaç – ATEŞ – Sıcak Kuru

Derileri kuru ve nemsizdir. Deri üzerinde büyük ve geniş gözeneklere sahiptirler. Ellerindeki damarlar bazen açık ve bazen de gizlidir. Deri rengi sarıya çalar. Gözün beyazı, beyazdır ama sarıya çalmaktadır. Gözbebeği kestaneye çalmakta ve eladır. Saçı, kuru, kalın ve belirgindir. Saç rengi, siyah ve hurma rengindedir. Safravi mizaçların genellikle saçları az olur. Bu mizaçtakiler kolay kolay hastalanmazlar ama hastalandıklarında tedaviye geç cevap verirler, safravi mizaçtaki kimseler operasyonel işlerde iyidirler. Cilt hastalıklarıdır. Sedef, egzama gibi.

Balgami Mizaç – SU – Soğuk Nemli

Deri ve ciltleri yumuşak ve nemlidir. Genellikle soğukturlar. Deri ve ciltleri ince gözenekli, az terlerler, ellerindeki damarlar gizlidir. Deri ve cilt renkleri beyazdır. Göz renklerinin beyazı beyaz ve uyuşuk. Gözbebekleri ise genellikle açık, renkli ve mavidir. Saçları ince, yumuşak, yalın, açık kahve rengi, sarışın ve sarı renklidirler. Balgami mizaçlıların da saçları genellikle azdır. Avrupa insanı bu tarife çok yakındır. Uysal, yavaş hareket eden, sistemli, disiplinli, dikkatli ama depresyona yatkın kimselerdir. Muhasebecilik vasıfları çok iyidir. Sık görülen rahatsızlıkları eklem ağrıları ve depresyondur.

Sevdavi Mizaç – TOPRAK – Soğuk Kuru

Derileri kuru ve nemsizdir. Deri üzerinde büyük ve geniş gözeneklere sahiptirler. Ellerindeki damarlar bazen açık ve bazen de gizlidir. Deri rengi sarıya çalar. Gözün beyazı, beyazdır ama sarıya çalmaktadır. Gözbebeği kestaneye çalmakta ve eladır. Saçı, kuru, kalın ve belirgindir. Saç rengi, siyah ve hurma rengindedir. Safravi mizaçların genellikle saçları az olur. Hesap ve teknik konularına ilgileri vardır, bahar ve yaz aylarına ilgileri vardır, ihtiyatlıdırlar, Huzursuz ve her zaman düşüncelidirler.