İbn-i Sina'dan zehir gibi hafızanın reçetesi! O besini tüketenler zeka küpü oluyorlar...

İbn-i Sina, bin yıl öncesinden zekayı ve hafızayı kuvvetlendirmeye yardımcı olabilen besinler hakkında önerilerde bulundu. Günümüzde uzmanlar tarafından da önerilen söz konusu besinler, sık sık tüketilebiliyorlar. İşte İbn-i Sina'nın asırlar öncesinden hafıza ve zeka için tavsiye ettiği o besinler…

Okan Kabuk

İbn-i Sina asırlar öncesinden birçok hastalığın tedavi yöntemi için besin önerilerinde bulundu. Nitekim El-Kanun fi't-Tıb isimli kitabında da bahsettiği zekayı ve hafızayı güçlendirebilen besin önerisi, günümüzde de tüketilebiliyor. Zehir gibi hafızanın adeta reçetesi olabilen söz konusu besinler, zeka küpü gibi olmayı da sağlayabiliyor.

İBN-İ SİNA'DAN ZEHİR GİBİ HAFIZANIN REÇETESİ

İbn-i Sina El-Kanun fi't-Tıb isimli kitabında, insan sağlığı açısından fazlaca fayda sağlayabilen 3 besin hakkında öneride bulundu. Hafıza ve zeka gelişimine katkısı olabilen söz konusu besinler, birçok sağlık problemine çözüm de olabiliyorlar. Ayrıca hafıza ve zeka gelişimine katkı sağlayabilmelerinin yanı sıra lezzetleri nedeniyle de tüketilebiliyorlar. İşte İbn-i Sina'nın önerdiği söz konusu zekaya ve hafızaya faydalı olabilen 3 besin şu şekilde; zerdeçal, zencefil ve hardal.

Zerdeçal: İbn-i Sina'nın önerdiği zerdeçal, ruh hastalıklarına karşı faydalı olabiliyor. Ayrıca nöral yapılı hastalıklara karşı da yararlı olabilmesinin yanı sıra, kusma gibi sağlık problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabiliyor.

Zencefil: İbn-i Sina'nın asırlar öncesinden tavsiye ettiği zencefil, hafızaya sağlayabildiği faydalarla ön plana çıkabiliyor. Nitekim sindirim sisteminin kolaylaşmasına yardımcı olabilen zencefil, hafızanın kuvvetlendirilmesine de faydalı olabiliyor. Ayrıca İbn-i Sina'nın tavsiye ettiği zencefil, görme problemlerine karşı da yararlı olabilirken, mideye de faydalı olabiliyor. Ancak zencefil, hafıza ile ilgili ön plana çıkabiliyor.

Hardal: İbn-i Sina'nın tavsiye ettiği hardal, aç karnına tüketildiği zaman zekayı arttırabiliyor. Ayrıca hardalın suyu, kulak ve diş ağrıları için damla olarak da kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra balgam engelleyici özelliği de bulunabiliyor. Özellikle zeka gelişimine katkılarıyla bilinen hardal, İbn-i Sina tarafından asırlar öncesinden önerildi. Bu nedenle birçok kişi günümüzde de zeka gelişimine sağlayabildiği faydalar nedeniyle hardalı tercih edebiliyor.