AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
İbn-i Sina, yüzyıllar önce şifa kitaplarında kabuklu besinlerin faydaları hakkında yazı yazdı. Hekimlerin şahı İbn-i Sina, etlerinden çok kabuklarında fayda olan besinler arasında en popülerin ise limon kabukları olduğunu söyledi. Şifa ustası, C vitamini deposu olan limon kabuklarını çöpe atanları o yıllardan uyardı.
İbn-i Sina özellikle limon kabuklarının yatılan yere koyulmasını tavsiye etti. Limon kabuklarının faydaları hakkında ise detaylı açıklama yaptı.
Kabukların içeriğindeki asidik oranı etinden daha faza olan limon kabukları, etrafa esans kokusu yayarlar. Ayrıca kabuklardaki yağ oranı da diğerlerine göre daha fazladır. Bu yüzden uyuduğunuz yere limon kabuklarının koyulmasını tavsiye eden İbn-i Sina solunum yoluyla akciğerlerin C vitamini almasını sağladığını söyler.
Öte yandan limon kabukları solunum yollarını temizler. Evdeki tozlu hava dengesini korur. Sinirleri uyararak beynin fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar. Beyin uyarıcıları açıldıkça rahat bir uykunun çekilmesine vesile olur.
Limon kabukları kurutulup yapılan çay grip ve enfeksiyona birebir faydalıdır. Ayrıca gün içinde düzenli içildiğinde kandaki şeker ve kolesterol oranını dengeler. Bu sayede kalp ve damar sorunlarının yaşanma riski azalır.
Limon kabukları yıkanıp tüketildiğinde bağırsakların çalışma hızın artar. Hem lif hem de asit kaynağı olan limon kabuğu bağırsakları tertemiz yapar. Bu sayede kilo verilirken vücudun vitamin ve mineral kaybı engellenir.