AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Bilim dünyasına yön veren İbn-i Sina, şifa kitaplarında en fazla sarımsaktan bahsetmiş. İçeriğinde yüksek oranda antibiyotik mineraller barındıran sarımsak hakkında İbn-i Sina'nın uyarıları herkesi şaşırttı.
İbn-i Sina'nın uyarısına göre yıllardır sarımsağı yanlış tüketiyormuşuz. Faydalarını tam elde etmek için sarımsağın közlenmesi gerektiğinin altını çizen hekimlerin piri, bu formunun vücuttaki yağları bile yaktığını belirtti.
Sarımsak közlendiğinde içeriğindeki antibiyotik oranını tam olarak ikiye katlar. Isıya bağlı artan antibiyotik, vücuttaki kanı yağlardan arındırarak kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bu da kalp ve damarların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Öte yandan közlenmiş sarımsak kan dolaşımını dengeleyerek kalp ritmini düzenler. Kalp ritmi düzgün çalışan bir vücut sisteminde sinir hücreleri daha verimli olur. Sinir sisteminin verimliliği de beyni etkiler. Yani bir diş közlenmiş sarımsak vücutta kelebek etkisine neden olur.
Yapılan araştırmalarda İbn-i Sina'yı haklı çıkardı. Közlenmiş sarımsak vücuttaki yağ depolarını hızla yakar. Kabızlık sorunu yaşayanların sık sık közlenmiş sarımsak tüketmesi önerilir.
Közlenmiş sarımsak vücutta iltihap ve enfeksiyona dair atık bırakmaz. Vücuttaki tüm enfeksiyonu ve iltihabı söker atar.
Vücudun mineral ve vitamin kaynağı olan közlenmiş sarımsak, özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda dengesizleşen hormonal sıkıntıları minimuma indirir.