AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yüzyıllardır etkisi süren İbn-i Sina, şifa kitaplarında birçok besinden bahsetmiş. İbn-i Sina özellikle DNA yapısını güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini artıran susamı önerdi. Günümüzde susam tahin formunda tüketilir. O yıllarda tam olarak adı tahin olmazsa da İbn-i Sina susamın ezilerek tüketilmesini tavsiye etmiştir. Bu besinin hücrelerin DNA yapısını güçlendiren bir kalsiyum deposudur.
İbn-i Sina'nın tavsiye ettiği birçok böyle besin vardır. O yıllarda günümüzdeki gibi adlandırılamazsa da Sina, susamdan elde edilen tahinin vücudun gelişimi için bir kalsiyum kaynağı olduğunu kitaplarında vurgulamıştır.
Düzenli ve yerinde tüketilmesi konusunda da ayrıca uyarıda bulunan İbn-i Sina, tahinin iltihap önleyici olduğunun altını çizdi. Öte yandan gün içinde bir kaşıktan fazlasını tavsiye etmez. Çünkü fazlası bu kez iltihaplanmaya neden olacağını da ayrıca belirtmiş.
Yüksek oranda kalsiyum barındırdığından aşırısı alerjik reaksiyonlara davetiye çıkarır. Ancak dozunda tüketilmesi kemik gelişimine katkı sağlar. Kemikleri güçlendiren hücre dokusundaki DNA'ları direncini artırır.
Bağışıklık sistemindeki hücrelerin ihtiyacı olan demir ve proteini tek seferde karşılar. Hastalıklara karşı direnç gösterir. Virüs ve bakteri salgınlarında İbn-i Sina yurdun dört bir yanındaki hekimlere hastalarına tahin yedirmelerini önermiş.
Balla karıştırılıp tüketilen tahin vücudun enerji depolarını güçlendirir. Bu sayede gün içinde stres depresyon ve kronik uykusuzluk sorunları yaşanma ihtimali azalır.