AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Baharatların eşsiz şifasından çeşitli ilaçlar yapan İbn-i Sina ishal ve şişkinlik için sumağı öneriyor. Sumağın hem suyunu hem de kendisini öneren İbn-i Sina, sumağın kuvvet verici bir baharat olduğunu belirtiyor.
Son 5 yıldır korona döneminde de adını sık duyduğumuz sumak aynı zamanda mideyi de koruyor. Sumağı yemeklere, çorbalara ve salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.
İBN-İ SİNA'DAN SUMAĞIN FAYDALARI
Yemeklere katıldığında kronik ishal, bağırsak ülserlerine iyi gelir.
Tutucu, kuvvet verici ve tıkayıcı etkileri vardır.
Kanamaları durdurur.
Kontüzyonlarda pansuman olarak kullanılırsa ödemi önler.
Dolamada faydalıdır.
Şişliklerin yayılmasına engel olur.
Pişirildikten sonra elde edilen suyu, lokal olarak uygulanırsa eklemlerde şişlikleri önler.
Kulak iltihabı ve diş ağrıları için faydalıdır.
Mideyi korur ve sindirimi kolaylaştırır.
Susuzluğu giderir ve iştah açar.
Regl kanaması ve diğer kanamaları durdurur.
Ateş düşürücüdür.
SUMAK RENGİ DEĞİŞTİRİYOR
Kumaş ve derileri sarı renge boyar, pamuklu ve yünlü kumaşları ise siyaha boyar.
Pişirilmiş sumak saçı siyahlaştırır.