İbn-i Sina öneriyor: Kuru öksürük için birebir! Akciğerin en kuvvetli ilacı

19 yaşında doktor olan İbn-i Sina şifalı besinlerden öksürük ve akciğer için birçok ilaç hazırlamış ve bunlarla ilgili notlar almış. Balla yan yana geldiğinde öksürük ilacı olan bu tariflerle binlerce insanı iyileştiren İbn-i Sina kronik hastalıkların bir numaralı hekimi olarak biliniyor. İşte kuru öksürük ilacıyla ilgili detaylar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Kuru öksürük 2024 kışının en çok şikâyet edilen sağlık sorunu oldu. Hastalıklar geçse de kuru öksürük birçok kişi de geçmedi. Kuru öksürük ve akciğerler için farklı ilaç tarifleri hazırlayan İbn-i Sina, öksürüğe keten tohumu ve bal öneriyor.

Bu haberimizde sizler için İbn-i Sina'nın öksürük geçirici birbirinden farklı tariflerini hazırladık. Bu tarifler ağızda uzun süre kalacak şekilde kullanmaya uygun. Fakat her durumda bir uzmandan bilgi alarak tüketmek gerekiyor. Akciğere de iyi gelen bu tarifler balgamı da söküyor. İşte İbn-i Sina'nın öksürük ilacı tarifleri...

İBN-İ SİNA'NIN ÖKSÜRÜK İLAÇLARI

İbn-Sina öksürük için hazırladığı bu ilaçları ağızda uzun süre kalacak şekilde hazırlar. Bu şekilde ilaçların mide ya da karaciğere yavaş yavaş ulaşmasını sağlar.

BALLI ÖKSÜRÜK İLACI

Kavrulmuş keten tohumu bal ile yoğrulur ve gerektiğinde kullanılır.

SALATALIKLA ÖKSÜRÜK İLACI

Soyulmuş salatalık tohumu, soyulmuş badem, hatmi tohumu, ebe gümeci tohumu, zamk ve kitre zamkı, nişasta, soyulmuş ayva çekirdeği, meyan kökü, ökse ve kuru üzüm ile pişirildikten sonra üzerine kaynatılmış üzüm suyu dökülerek preparat hazırlanır.

İBN-İ SİNA'DAN KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

Ağrıları giderir

Tohumları balgamlı öksürükte faydalıdır

Tütsüsü nezlede kullanılır

Bal ve mum ile karıştırılırsa tırnak fissürleri ve kırıklarına iyi gelir

İç ve dış apseleri tedavi eder

İBN-İ SİNA'NIN BALLI ŞURUP TARİFİ

Bal ile su hafif ateşte pişirilir. Köpük alınır. Kaynadıktan sonra süzülür. Şeker ile su kullanıldığı zaman kaynadıktan sonra köpük alınır, daha sonra damla sakızı, safran, tarçın ve havlıcan gibi bitkiler eklenir.

ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN DİĞER ŞURUPLAR: Çam sakızı şurubu

İBN-İ SİNA'NIN KATRAN ŞURUBUNUN FAYDALARI

Yüksek ateşin eşlik etmediği kronik öksürükte faydalıdır

Göğüs kafesi ağrılarına iyi gelir

Akciğere iyi gelir

YABANİ HAVUÇ ŞURUBUNUN FAYDALARI

Öksürük ve bağırsak darlıklarına iyidir

Göğüs ağrısına faydalıdır

Rahim ağrılarına iyi gelir