İbn-i Sina önerdi: Kastamonu'da meşhur! Sarımsak közlenirse…

Sarımsak denildiğinde birçok insanın aklına Kastamonu geliyor. Ayrıca Kastamonu'da meşhur olarak dile getirilebilen sarımsak, sağlık açısından pek çok farklı fayda sağlıyor. Bunun yanı sıra İbn-i Sina, asırlar öncesinden sarımsağın közlenerek tüketilmesini önerdi. Peki neden? İşte İbn-i Sina'nın önerisi ile ilgili detaylar…

Sarımsak denildiğinde pek çok insanın hafızasında Kastamonu ili canlanıyor. Çünkü Türkiye'deki hemen her ilde Kastamonu Taşköprü sarımsağı satılıyor. Bunun sebebi ise, Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin Taşköprü ilçesinde fazla olması.

Kastamonu'da meşhur olarak gündeme gelebilen bu besin, İbn-i Sina'nın da asırlar öncesinden dikkatini çekmişti. Ayrıca bu noktada bağışıklık sistemini güçlendirebilen, doğal antibiyotik olarak bilinen, kolesterol düzeyini düşürmede faydalı olabilen ve kalp hastalıkları riskini azabilen sarımsağın közlenerek tüketilmesini önermişti.

İBN-İ SİNA'DAN SARIMSAK ÖNERİSİ

İbn-i Sina asırlar öncesinden közlenmiş sarımsak önerisinde bulundu. Çünkü sarımsak közlendiğinde, içindeki antibiyotik oranı artabiliyor. Ayrıca ısıya bağlı olarak artabilen antibiyotik, vücuttaki kanı yağlardan arındırarak kötü kolesterol seviyesinin azalmasında yardımcı olabiliyor. Bunun sonucunda ise, kalp ve damarların sağlıklı çalışmasında faydalı olabiliyor.

İşte İbn-i Sina'nın da önerdiği közlenmiş sarımsağın faydalarından birkaçı şu şekilde;

Vücuttaki yağ depolarının hızlıca yakılmasında faydalı olabiliyor.

Kabızlık problemine karşı yardımcı olabiliyor.

Vücuttaki iltihap ve enfeksiyona karşı faydalı olabiliyor.

Kan dolaşımının dengelenmesinde ve kalp ritminin düzenlenmesinde yardımcı olabiliyor.

NEDEN KASTAMONU'DA MEŞHUR?

Sarımsak denildiğinde pek çok insanın aklına Kastamonu geliyor. Peki neden Kastamonu geliyor?

Kastamonu Taşköprü sarımsağı; demir, kükürt ve aroma bakımından en yüksek değerlere sahip olarak biliniyor. Ayrıca nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olduğu söyleniyor. Öte yandan önemli bir antioksidan olan selenyum içerikleri oldukça yüksek. Bu da Taşköprü sarımsağını ön plana çıkartabiliyor.

Not: İbn-i Sina'nın da önerdiği sarımsak, dozunda tüketilmeli. Ayrıca alerji etkisi oluşabilecek ve farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma ihtimali bulunan kişilerin uzman bir doktora danışarak sarımsak tüketmeleri önerilir.