Elif Çarman
Şiddetli ağrı, kanlı idrar, mide bulantısı, kusma vb. belirtiler gösteren böbrek ve akciğer rahatsızlıkları hayatı olumsuz yönden etkiliyor. Böbrek ve akciğer rahatsızlıkları sadece günümüzde değil binlerce yıl önce İbn-i Sina, yazdığı el-Kanun fi't Tıbb adlı kitabında da yer vermişti.
Birçok insan böbrek ve akciğerlerini doğal yöntemler ile temizlemek istiyor. Osmanlı Devleti'nin önemli hekimlerinden olan İbn-i Sina'nın kaleme aldığı kitapta böbrek ve akciğer sağlığı için özel reçete bulunuyor.
Osmanlı Devleti'nin önemli isimlerinden olan İbn-i Sina hala günümüzde böbrek ve akciğer sağlığı problemine ışık tutuyor. İbn-i Sina özellikle böbrek sağlığı için kimyonu öneriyor.
İbn-i Sina asırlar önce kimyonun faydalarını kitabında yazdı. İbn-i Sina'nın araştırmalarına göre kimyon adeta böbrek taşı eritmeye çok faydalı olarak kayıtlara geçmiştir.
İbn-i Sina'nın özel reçetesi olan kimyon böbrek taşı üzerindeki etkileri, geleneksel tıp uygulamalarında sıklıkla gündeme gelir. Kimyon, idrar söktürücü özellikleri sayesinde böbreklerin çalışmasını destekleyebilir ve böbrek taşı riskini azaltmaya katkıda bulunabilir.
Isıtıcı, gaz giderici, çözücü, kurutucu ve tutucu etkileri vardır.
Mutedil miktarda kullanıldığında yüz rengini açar.
Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Buruna çekilirse kanamasını durdurur.
Zeytinyağı ile göz çevresi ekimozu ve pterjiumda damla olarak kullanılır.
Göz iltihabına iyi gelir.
Dispne ve çarpıntıya iyi gelir.
Karın ağrısı ve bağırsak gazlarına iyi gelir.
Haşere sokmalarında kullanılır.
Kimyon, genellikle çay olarak tüketildiğinde böbrek sağlığını destekleyebilir. Öte yandan kimyonu yemeklerde baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Kimyon çayı tarifi:
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu bir bardak kaynar suya eklenir.
10 dakika boyunca demlenir, daha sonra süzülür.
Gün içerisinde 1-2 bardak tüketmek önerilir.