İbn-i Sina asırlar öncesinden kavunun faydalarını El-Kanun fi't-Tıb kitabında açıkladı. Yazdığı kitapta kavunun hem zararlarından hem de yararlarından bahseden İbn-i Sina, özellikle kavunun kabuklarının da atılmaması gerektiğini vurguladı.
Bazı meyvelerin kabuklarından yapraklarına kadar şifalı olduğunu belirten İbn-i Sina, asırlar öncesinden kavun için de uyarıda bulundu. İbn-i Sina tarafından kavunun kabuklarının çöpe atılmaması şu şekilde açıklanıyor;
Kavunun kabuğu alın bölgesine konulduğu zaman gözlere iyi geliyor.
Cildi temizleme etkisi bulunuyor.
Sivilceleri iyileştirme etkisi bulunuyor.
Vitiligo hastalığına iyi geliyor.
Kökünün kurutucu etkisi bulunuyor.
Böbrek ve mesane taşlarına karşı faydalı oluyor.
Kavunun diğer faydaları ise şu şekilde;
Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi bulunuyor.
Damar tıkanıklığının önlenmesine yardımcı oluyor.
Kalbe ve kansızlığa karşı faydalı oluyor.
Tansiyonun düzenlenmesine yardımcı oluyor.
İbn-i Sina tarafından önerilen kavunun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Fakat bazı zararlı etkileri de görülebiliyor. İbn-i Sina'nın önerdiği kavunun zararları şu şekilde;
Şeker içerdiğinden dolayı aşırı tüketilmesi bazı hastalıklara sebebiyet verebiliyor.
Şeker hastalarının fazla tüketmesi önerilmiyor. Ne kadar tüketebilecekleri hakkında uzman bir doktora danışmaları gerekiyor.
Kavuna alerjisi olanların tüketmemesi gerekiyor.