Sadece 100 gram tüketilmeli! İbn-i Sina asırlar öncesinden pürüzsüz cilt için önerdi

İbn-i Sina bin yıl öncesinden tavsiye ettiği besinle cilt sağlığına yararlı olan çözümü sundu. Günde sadece 100 gram tüketilmesi yeterli olan besin, parlak ve pürüzsüz cilt isteyenlerin ilk tercihi oluyor. İşte İbn-i Sina tarafından önerilen o besin…

İbn-i Sina asırlar öncesinden insan sağlığı için birçok besin önerisinde bulundu. Önerilen her besinin farklı faydaları bulunabiliyor. İbn-i Sina'nın cilt için oldukça yararlı olduğunu belirttiği besin, günümüzde uzmanlar tarafından da tavsiye edilebiliyor.

İBN-İ SİNA'NIN 100 GRAM ÖNERİSİ

İbn-i Sina cilt için pürüzsüzlük ve parlaklık etkisi sağlayan besini, kuru kayısı olarak belirtti. Kas fonksiyonlarının korunmasına da fayda sağlayan kuru kayısı, özellikle cilt sağlığı için sık sık tercih edilebiliyor. Ayrıca günde 100 gram tüketilen kuru kayısı cilt için birçok fayda sağlıyor.

İbn-i Sina'nın El-Kanun fi't-Tıb kitabında yer alan kuru kayısı, insan sağlığı için pek çok fayda sağlıyor. Başta cilt olmak üzere pek çok derde şifa olan kuru kayısı, İbn-i Sina tarafından tam bin yıl öncesinden tavsiye edildi.

CİLT İÇİN KURU KAYISININ YARARLARI

Cilt parlaklığına faydalı olur.

Kuru kayısı yağı, cildin pürüzsüz ve parlak görünebilmesi için cildin canlandırılmasına faydalı olur.

Kuru kayısı suyu; egzama, uyuz ve güneş yanığının neden olduğu kaşıntıların tedavi sürecinde tercih edilebiliyor.

Cilt problemlerinin tedavi süreçlerine yardımcı olabiliyor.

DİĞER YARARLARI

Protein sentezi için yararlı olabiliyor.

Kasların beslenmesine yardımcı olabiliyor.

Potasyum açısından fazlaca zengindir. Kan gelişiminde ve büyümede etkili olabiliyor.

Kanın pıhtılaşmasını sağlamada yardımcı olabiliyor.

Göz sağlığının korunmasına yardımcı olabiliyor.

Kan seviyelerine yararlı olabiliyor.

Kalp ritminin düzenlenmesinde yardımcı olabiliyor.

Sindirim sisteminin temizlenmesine faydalı olabiliyor.

Solunum yollarının rahatlayabilmesine yararlı olabiliyor.

Sindirim sistemini temizleyebiliyor.

TÜKETİLMESİ GEREKEN MİKTAR

İbn-i Sina'nın önerdiği kuru kayısının ölçülü olarak tüketilmesi gerekiyor. Çünkü kuru kayısının her 100 gramında ortalama 48 kalori bulunuyor. Bu sebeple ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Toplam 1 kase tüketilen yaş meyvenin kuru hali yeniyorsa, bu oran yarım kaseye düşürülmeli.

Özellikle spor yapanlar tarafından enerji kaynağı olarak da tüketilebilecek bu besinin günde 4 taneden fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Diyabet hastalarının ise taze kayısı yemeleri öneriliyor. Ayrıca diyabet hastalığı olanların doktora danışmadan kayısı tüketmeleri tavsiye edilmiyor.

DOZUNDA TÜKETİLMELİ

El-Kanun fi't-Tıb kitabında da kuru kayısının faydalarından bahseden İbn-i Sina, bu besinin cilt başta olmak üzere sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu aktardı. Ancak aşırı kuru kayısı tüketilirse bazı sağlık problemleri de ortaya çıkabilir. Kilo kontrolü konusunda sorun yaşanabileceği gibi kan şekerinin artmasına da neden olabilir. Bu nedenle dozunda tüketilmesi gerekiyor.